Promocija knjige “Hajduk Adam Njamcu” 7. aprila u Gradskom muzeju Vršca

VRŠAC – Gradski Muzej Vršca biće domaćin promocije knjige “Hajduk Adam Njamcu” (Haiducul Adam Neamtu), autora Damiana Izverniceanua, koja će se održati u nedelju 7. aprila, od 18 časova.

Promociju organizuju Kulturni centar “Karaš” Gradinari, Rumunija i “Rumunski centar za istraživanje i kulturnu promociju”, sa medijskim partnerima.

Promocija knjige je deo projekta “Istorijski spomenari”, koji ima kao cilj predstavljanje starih lokalno – istorijskih knjiga u novom izdanju. Program će voditi dr Trajan Kačina, a publici će se obratiti Codruc Anka i Lorin Ćimponeriu iz Rumunije, uz prigodan kulturni program.

Adam Duma, poznatiji kao Njamcu (Nemac), bio je po zanimanju učitelj. Zbog velikih klasnih razlika i siromaštva doneo je odluku da se sa svojim istomišljenicima i saborcima odmetne u hajduke otimajući od bogatih, deleći njihovo bogatstvo onima kojima je najpotrebnije. Adam Njamcu je delovao u srpskom i rumunskom delu Banata. Po selima još uvek postoje sećanja na hajdučke dane i legende o skrivenom hajdučkom zlatu.

U svojim pohodima nikada nije prolio ni kap krvi i to je činjenica zbog koje je kralj Franc Jozef želeo da ga pomiluje, ali je ta odluka stigla prekasno.  Austrougarske vlasti pogubile su Adama na ulazu u selo Kuštilj kod Vršca.

Nadimak „Nemac“ dobio je po tome što je, u vreme kada je život njegovih sunarodnika Rumuna i dalje podrazumevao oblačenje tradicionalne narodne nošnje, nosio građansko odelo, skrojeno po uzoru na tadašnju nemačku modu.

Preuzmite našu Android aplikaciju sa Google Play Store.

Tagovi:

Pročitajte još:

Претрага
Close this search box.