Promocija edicije srpskog istorijskog i edukativnog stripa o Nemanjićima sutra u Vršcu

VRŠAC – U sali bioskopa Kulturnog centra Vršac 6. juna od 19 sati održaće se promocija edicije srpskog istorijskog i edukativnog stripa o Nemanjićima.

U okviru edicije planirano je petnaest stripova i to obuhvata svih dve stotine godina vladavine Nemanjića. Trenutno su izdata tri broja i radi se na četvrtom od ukupno petnaest knjiga. Reč je o tvrdom povezu u full koloru i šezdeset strana svakog broja. Kao autorsko delo, scenario za strip je istorijski pregledan i potvrđen od strane Katedre za istoriju Filozofskog fakulteta u Beogradu, stručnog konsultanta prof. dr Siniše Mišića, tako da su glavni likovi i događaji autentični, kao i prikaz svih zadužbina, oružja, odeće…Edicija je idealna kako za decu tako i za sve ljubitelje istorije i stripa .

Nakon ovog serijala tekstovi su autoarizovani i za nastavke srednjevekovne istorije Srbije kroz Maričku bitku, Nikolu Altomanovića, Marka Kraljevića, Boj na kosovu, Despota Stefana Lazarević i Đurađa Brankovića i ostale bitne događaje i ličnosti do pada Smedereva. Ostalo je iscrtati sve stripove, a to je ipak zahtevno i trajaće. Vizuelna predstava istorije u formi stripa je jedinstvena kod nas i veoma je pogodna za lako učenje i upoznavanje sa svim tim događajima.

Dragan Tomović kao autor teksta i tvorac projekta predstaviće projekat, govoriti o stripu kao umetnosti i pokušati da približi istorijski strip svima od 7-107 godina. Ideja je da uz pomoć ministarstva prosvete strip o dinastiji Nemanjića postane dodatno nastavno stedstvo za 6. razred osnovne škole.

Recenzija je dobijena od katedre za Srednji vek BU, kao i od većeg broja profesora. Po završetku promocije svi zainteresovani moći će da postave pitanja autorima, kao i da kupe stripove.

Pročitajte još:

Preuzmite našu Android aplikaciju sa Google Play Store.

Tagovi:

Pročitajte još: