Promenadni koncerti vojnih orkestara u Beogradu i Nišu

BEOGRAD – Povodom obeležavanja Dana Vojske Srbije 23. aprila, Reprezentativni orkestar Garde i Vojni orkestar „Niš” danas su uz zvuke poznatih nacionalnih kompozicija prodefilovali glavnim ulicama Beograda i Niša dok su ih mnogobrojni građani pozdravljali.

Žitelji srpske prestonice uživali su u interpretacijama starih srpskih marševa i drugih popularnih muzičkih dela tokom koncerta koji je započeo kod spomenika Knezu Mihailu, a završio se na Kalemegdanu.

Nakon „Marša na Drinu” pod dirigentskom palicom potpukovnika Aleksandra Ðurova usledili su marševi Kralja Milana Obrenovića, Vojvode Stepe Stepanovića, kao i Udarački šou, Kraljeva Garda i ostale popularne melodije, po kojima je ovaj svojevrsni muzičko – scenski performans prepoznatljiv.

Aplauzi prolaznika i građana sa prozora okolnih zgrada pratili su svaki odsvirani takt, mnogi su i kamerom zabeležili defile orkestra Garde, dok su se zvucima vojne muzike i plavim gardijskim uniformama najviše obradovali najmlađi Beograđani.

Svečarski je bilo i u Nišu, gde je povodom Dana Vojske Srbije Vojni orkestar izveo promenadni koncert od Trga kralja Milana i Obrenovićeve ulice do Trga kralja Aleksandra Ujedinitelja.

Veliki broj građana pratio je nastup niškog vojnog orkestra kojim je dirigovao major Dejan Ðorđević, a najmlađi su marširali pored stroja vojnih muzičara Kopnene vojske, koji su uz neprekidne aplauze izveli poznate marševe i koračnice.

Vojska Srbije svoj praznik slavi 23. aprila u znak sećanja na dan kada je 1815. godine podignut Drugi srpski ustanak, događaj koji je predstavljao prekretnicu u stvaranju moderne srpske države i vojske.

Preuzmite našu Android aplikaciju sa Google Play Store.

Tagovi:

Pročitajte još: