logo transparend vojvodina uzivo

Proleće u februaru – profesor Keserović savetuje kako spasiti voće

Dvadeset stepeni u januaru i februaru dovelo je voćke u fazu pupoljaka što ih čini veoma osetljivim na mraz, koji preti uprkos tome što je prognozirano proleće toplije od uobičajenog. Profesor Poljoprivrednog fakulteta u Novom Sadu Zoran Keserović savetuje da se voće od niskih temperatura zaštiti upotrebom antifrost sistema koji su delotvorni do minus sedam stepeni.

„Mi smo to koristili kod jabučastih voćnih vrsta, ali dobro je što smo krenuli i kod koštičavih voćnih vrsta, kod trešnje i kod kajsije. Mogu se koristiti vetroturbine, ubacivanje toplog vazduha ali i primitivan način, korišćenje bala“, rekao je Keserović.

Kako je naveo, poljoprivrednici greše kada misle da će sa kasnocvetnim sortama izbeći izmrzavanja i napominje da je najbolje kombinovati ranocvetne i kasnocvetne sorte jer se nikada ne zna šta nas očekuje. Upozorio je da onima koji u leto uđu bez gubitaka, borba sa posledicama klimatskih promena tek predstoji.

„Očekuju nas sušna leta, sa kratkim periodima obilnih kiša. Neće nas po svemu sudeći zaobići ni grad, odnosno olujno nevreme koje je gost u našoj zemlji poslednjih 15 godina“, ističe Keserović.

Prema njegovim rečima, moraju se podizati zasadi sa protivgradnim mrežama, jer oni ne štite samo od grada, već i od visokih temperatura.

„Treba razmišljati i o sortama. Postoji otpornost pojedinih sorti na opadanje plodova“, naglašava Keserović i predviđa da ćemo uprkos svim izazovima, ove godine ubrati oko milion i 350 hiljada tona voća, 150 000 tona više nego lane. Najviše očekuje od šljive, jabuke i kruške jer im je vreme išlo na ruku, a najugroženije su breskve i kajsije.

Pročitajte još:

 

Preuzmite našu Android aplikaciju sa Google Play Store.

Tagovi:

Pročitajte još:

Претрага
Close this search box.