Prokupački poljoprivrednici uvode inovacije u proizvodnju povrća – Navodnjavanje na energiju Sunca

Na plodnim dobričkim oranicama, u ataru sela Pejkovca kod Prokuplja, počeće sa radom prva solarna elektrana, koja će, umesto dizela, napajati pumpu za navodnjavanje.

Prvi obnovljivi izvor energije, početni je korak u povećanju konkurentnosti i zaštiti životne sredine, na ovom području.

Miroslav Miljković iz Pejkovca spada u red većih robnih proizvođača povrća u opštini Žitorađa. Istovremeno, jedan je i od prvih povrtara koji je shvatio da bez zalivanja nema ni sigurne proizvodnje i dobrih prinosa. Poslednjih godina, kako kaže, ova stavka, zbog skupog dizela, je sve veća u zbiru troškova, zbog čega je bio prinuđen da razmišlja o alternativi.

– Još pre dve, tri godine mi je pala ta ideja za solarne panele. Smanjiću troškove proizvodnje za nekih 500.000 do 600.000 dinara, koje sam trošio na dizel. Snaga elektrane je 20KW, a vrednost investicije je 28.000 EUR – kaže Miljković.

Poslednjih godina i ovde je sve manji broj domaćinstava sa više generacija, ali i kvalifikovane radne snage, zbog čega se, gde god je to moguće, uključivanje mehanizacije i automatizacije u proces proizvodnje, nameće kao imperativ.

– Pošto je sve manje vremena i sve manje radne snage, odlučio sam da automatizujem taj sistem za prihranu biljaka, tako što sam nabavio kompjuter. On mene košta oko nekih 600.000 dinara, ova investicija, ali se isplati sigurno – navodi Nebojša Mihajlović, povrtar iz Pejkovca.

U Poljoprivrednoj savetodavnoj stručnoj službi u Prokuplju, ne kriju zadovoljstvo zbog uspešno realizovanih projekata, koji predstavljaju najveći iskorak do sada u modernizaciji procesa proizvodnje povrća i smanjenju troškova.

– Ukoliko želimo da budemo konkurentni na tržištu, moramo da pratimo i svetske trendove, moramo da uvodimo inovativne tehnologije, moramo da se trudimo da koristimo što više obnovljivih izvora energije, da smanjimo zagađenje životne sredine, kako bi imali zdrav i dobar proizvod – ističe Snežana Jović, savetodavac u PSSS u Prokuplju.

Da novo vreme stigne i na plodne dobričke oranice, pomogla je i država desetinama miliona dinara, ne samo u Pejkovcu, nego i u susednom Samarinovcu, projektom elektrifikacije oko 500 hektara.

Pročitajte još:

 

Preuzmite našu Android aplikaciju sa Google Play Store.

Tagovi:

Pročitajte još: