logo transparend vojvodina uzivo

Projektno – tehnička dokumentacija kanalizacione mreže upotrebljenih voda za Opovo

NOVI SAD  – Pokrajinski sekretar za urbanizam i zaštitu životne sredine Nemanja Erceg potpisao je danas sa predstavnicima 12 gradova i opština na teritoriji AP Vojvodine ugovore o dodeli ukupno 50 miliona dinara bespovratnih sredstava za finansiranje i sufinansiranje izrade projektno-tehničke dokumentacije za upravljanje komunalnim otpadnim vodama.

Sredstva su dobili Zrenjanin, Subotica, Stara Pazova, Nova Crnja, Ruma, Opovo, Sečanj, Žitište, Kanjiža, Senta, Titel i Bački Petrovac.

Na ovom konkursu, za projekat „Izrade tehničke dokumentacije kanalizacione mreže upotrebljenih voda u naselju Opovo, Opštini Opovo su odobrena sufinansirajuća sredstva u iznosu od 2,5 miliona dinara, ugovor je ispred lokalne samouprave potpisala zamenica predsednika opštine Anka Simin Damjanov.
Erceg je istakao značaj realizacije ovih projekata, koji će, kako je naveo umnogome doprineti očuvanju životne sredine i povećanju kapaciteta koji će sprečiti da veći deo otpadnih voda završi u recipijentu.

„U proteklih nekoliko godina, napravljen je značajan korak kada je u pitanju pomoć lokalnim samoupravama da crne ekološke tačke dovedu do projekta ili do građevinske dozvole, kako bi mogle dalje da apliciraju za sredstva iz međunarodnih kreditnih linija, koje se realizuju preko Vlade Srbije i resornog ministarstva“, rekao je Erceg.

Resorni sekretar je dodao da su, kada je reč o zaštiti životne sredine, u narednom periodu u planu aktivnosti na uklanjanju divljih deponija na teritoriji AP Vojvodine.

„Zajedno sa Pokrajinskim sekretarijatom za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo, na dva odvojena konkursa, biće opredeljeno ukupno 380 miliona dinara za uklanjanje divljih deponija“, rekao je Erceg

On je dodao da trenutno na teritoriji Vojvodine ima 430 divljih deponija, te da je njihov broj smanjen.

„Kontinuiranim ulaganjem iz pokrajinskog budžeta broj divljih deponija se ne povećava. Zato je bitno uspostavljanje regionalnog sistema za upravljanje otpadom“, rekao je Erceg i dodao da je u postupku javna nabavka za opremu za sakupljanje otpada – kanti i kontejnera, a ove godine će po prvi put biti podeljene i kante za primarnu separaciju.

Pročitajte još:

Preuzmite našu Android aplikaciju sa Google Play Store.

Tagovi:

Pročitajte još:

Претрага
Close this search box.