Projekcija filma „Oluja“ u Sremskoj Mitrovici

SREMSKA MITROVICA – U sredu, 8. i četvrtak, 9. februara,  u 17 i 20 sati, prikazivaće se film „Oluja“ na Velikoj sceni Pozorišta „Dobrica Milutinović“. 

Tim povodom u Gradskoj kući održana je konferencija za medije na kojoj su se obratili gradonačelnica Sremske Mitrovice Svetlana Milovanović i načelnik Uprave za kulturu i sport Vasilj Ševo.

Gradonačelnica Svetlana Milovanović povodom projekcije filma je rekla: „Oluja“ je srpski ratni film novijeg datuma, odnosno iz 2023. godine gde režiju i scenario potpisuje Miloš Radunović. Film prati etničko čišćenje Srba na prostoru Republike Srpske Krajine tokom istoimene operacije, sada već i davne, ali nikako zaboravljene 1995. godine. „Oluja“ nosi jaku antiratnu poruku, a posebno je zanimljivo istaći da je rađen po istinitim događajima i motivima, ali posmatranim kroz oči “malog“, običnog čoveka koji je operaciju doživeo i preživeo”.

Besplatne projekcije za građane obezbeđene su zahvaljujući Upravi za kulturu i sport, i karte se mogu preuzeti radnim danima na biletarnici Pozorišta “Dobrica Milutinović” od 7 do 15 sati. Dozvoljeno je preuzimanje najviše do 4 ulaznice po osobi. Rezervacije se ne primaju.

Foto: Grad Sremska Mitrovica

“Film je dosta potresan, ali ni na koji način ne želi da dosipa so na ranu koja ni posle toliko godina nije zarasla, već je njegova poruka da nikako ne smemo da dozvolimo da se nešto slično, kao progon oko 250.000 ljudi, Srba sa prostora severne Dalmacije, Banije, Like i Korduna ponovi. Mitrovica je pretrpela nekoliko ratova, a kroz ovaj film prisetćemo se gorkih trenutaka, teške i tragične 1995. godine sa željom da nove generacije tako nešto ne dožive” rekao je načelnik Ševo.

„Oluja“ je film – drama o ratu ispričana iz ugla običnog čoveka koga maestralno glumi Jovo Maksić u ulozi Ilije, čiji je jedini cilj da zaštiti i sačuva svoju porodicu, ognjište i selo u kom je odrastao sa drugovima koji su mu silom prilika postali saborci, a čije se životne priče prepliću. U želji da spreči dalje napade na selo, gde je zamalo ostao bez sina Petra, Ilija formira diverzantsku jedinicu, sa ciljem da uništi neprijateljsko gnezdo odakle se napada selo. U toj bitci za opstanak, naši junaci vode i svoje lične bitke, a njihove porodice bivaju primorane da napuste svoje domove i potraže spas u nepreglednoj koloni koja kreće ka matici, ka Srbiji.

Pročitajte još:

Preuzmite našu Android aplikaciju sa Google Play Store.

Tagovi:

Pročitajte još: