Projekat “Pronakul” odvija se u Novom Sadu uz mentorstvo stručnjaka iz Slovenije

NOVI SAD – Projekat “Pronakul” koji se u Novom Sadu odvija uz mentorstvo stručnjaka iz Slovenije, ima za cilj da promoviše zaštićene prirodne i kulturne spomenike na Fruškoj gori, po uzoru na dobre evropske primere i tako poveća njihov turistički potencijal na jedinstven način.

Fruškorogski manastiri, neistražene staze oko njih, Sremski Karlovci – neki su od lokaliteta na koje projekat “Pronakul” stavlja akcenat, u nadi da će zainteresovati ljude da ih posete, ali ne u cilju masovnog turizma, koji često dovodi do devastacije.

„Rezultat projekta je prvo što će sva naša prirodna i kulturna dobra biti prepoznatljiva na nivou Evrope jer će se nalaziti na sajtu Adirona i gde će svi partneri koristiti našu metodologiju što znači da će naša metodologija koju je profesor Nemanja Tomić uradio biti priznata u Evropi“, rekla je Prof. dr Jasmina Đorđević, koordinatorka projekta.

Ispred poznatih lokaliteta biće postavljene kante za smeće i ostali mobilijar, koji bi pomogao da dan u prirodi protekne tako da se ona ne zagadi, a s obzirom na to da je Slovenja uzor u tome, ona je i glavni partner u projektu.

„Ja mislim da je ta kultura već razvijena ali mi ćemo sa svojim aktivnostima, prenošenjem dobre prakse nekih drugih pilot erija na Fruškoj gori, a isto tako i sa Fruške gore na druga područja….Ja mislim da će to za 3 -4 godine biti još veći bum što se tiče turizma“, rekao je Andraš Maloverh, projektni menadžer iz Slovenije.

Činjenica da Prirodno- matematički fakultet učestvuje u projektu, dodatno je značajna zbog unapređenja kvaliteta nastave i uvođenja novih metoda rada.

„Naši profesori se umrežavaju, stiču nova iskustva, vide kako se to radi u inostranstvu, u razvijenijim evropskim zemljama i u jednoj sinergiji prenose sva ta znanja nova našim studentima“, rekla je Milica Pavkov Hrvojević, dekan PMF- a.

Da bi projekat ostvario pun efekat, važno je da se po pitanju zaštite Fruške gore više angažuje Nacionalni park “Fruška gora”, kao prvi takav u Srbiji, zabranjujući vožnju kroz zaštićene delove, parkiranje i ostale nedozovoljene radnje. Jednako bitno je i da se na njoj, van prostornog plana, ne gradi, napominju iz radne grupe, nadajući se da će tako i biti.

Preuzmite našu Android aplikaciju sa Google Play Store.

Tagovi:

Pročitajte još: