Projekat arheoloških istraživanja na Starom gradu u Kovinu opravdava očekivanja

KOVIN – Turistička organizacija opštine Kovin, tokom 2020. godine, započela je saradnju sa Zavodom za zaštitu spomenika kulture u Pančevu, a povodom arheoloških iskopavanja i istraživanja na ostacima tvrđave grada Kovina.

Prvi put je istražen prostor kule i otkrivanjem dela zida i masivnih temelja kule, ove godine je nastavljeno drugom fazom kako bi se u potpunosti istražili očuvani ostaci kule, konsolidovali i konzervirali.

Lokalitet Starog Grada posetila je vd direktorka Zavoda za zaštitu spomenika kulture Pančevo Grozdana Milenkov i tom prilikom spomenula da su za projekat aplicirali kod Ministarstva kulture i da su im odobrena sredstva za nastavak istraživačkih radova, dalje snimanje, tehničko i tehnološko istraživanje ostataka kule, da bi se uradila statička ekspertiza u saradnji sa Građevinskim fakultetom.

Ekpertizom će se ponuditi načini da se ostaci tvrđave, paralelno sa arheološkim iskopavanjem obezbede i saniraju, konzerviraju i javnosti prezentuju kroz raznorazne vidove multimedijalno i u skladu sa specifičnom vrednošću kulturno istorijskog nasleđa koji ostaci utvrđenja prestavljaju.

Članovi stručne ekipe su Jasna Jovanov arheolog-glavni rukovodilac radova, mr Dimitrije Madas- arheolog, Stanislav Stanjo- arheolog, Svetlana Večanski- arhitekta i Tibor Kartali- građevinski tehničar. Za izvođenje fizičkih radova angažovana su lica preko Nacionalne službe zapošljavanja, na Javnim radovima.

Pročitajte još:

Tagovi:

Pročitajte još: