logo transparend vojvodina uzivo

Proizvodnja kikirikija

Iako ima visoke hranljive vrednosti i sadržaj ulja u semenu, kikiriki (Arachis hypogaea) se u našoj zemlji slabo gaji.

Proizvodnja kikirikija započinje u jesen. Zemljište se duboko ore (30-35 cm) i ostavlja da prezimi sa otvorenim brazdama. Prolećna priprema je takođe vrlo važna, tako da se do setve zemljište više puta kultivira kako bi bilo bez korova, rastresito, sa dobrim vazdušno.vodenim režimom jer će se u njemu razvijati mahune.

Kikiriki najbolje reaguje na stajnjak, kalcijum i fosfor, dok najveću potrebu za azotom zadovoljava azotofiksacijom pa se ovo đubrivo, u nekim slučajevima, i izostavlja.

Setva se obavlja od treće dekade aprila do druge dekade maja. Seju se cele, izlomljene mahune ili oljušteno seme. Ako sejemo cele mahune, nicanje je usporeno, pa je zato bolje sejati izlomljene mahune ili oljušteno seme. Preporučuje se da se mahune pre setve potope u vodu i odstoje 24 časa, a zatim suše dva sata. Setva se kod nas obavlja slično kukuruzu kako bi se prilagodila mehanizaciji, tako da po hektaru imamo oko 55.000 biljaka, inače bi po jednom hektaru trebalo da bude oko 100.000 biljaka.

Prilikom proizvodnje najveću pažnju trebalo bi obratiti na prašenje i na ogrtanje useva.

Cvetanje počinje 30 dana posle nicanja i traje tokom cele vegetacije, i to prvo pri dnu biljke, a posle ide ka vrhu. Posle oplodnje tučak raste u obliku igličaste izrasline sa zadebljalim vrhom koji se zove ginefor. U početku ginefor raste uspravno, a kasnije se okreće ka zemlji. Kad dostigne normalnu veličinu, ulazi u zemljište na dubinu od 8-10 cm. Iz oplođenog tučka na vrhu ginefora stvara se plod, mahuna, koja raste i razvija se u zemljištu.

Zbog toga redovna i dobra priprema zemljišta i ogrtanje imaju veoma važnu ulogu. Kikiriki bi trebalo ogrtati 3-4 puta, kao kad se zagrće krompir. Prvi put u punom cvetanju ili kad počnu da precvetavaju donji cvetovi na biljci, drugi put u vreme precvetavanja srednjih cvetova i tako redom – kako koji deo biljke precveta i ginefori počnu da rastu, trebalo bi zagrtati. U protivnom, oni ostaju na površini i osuše se. Zagrtanjem se ujedno i korovi unuštavaju.

Od hemiskih mera bitna je upotreba zemljišnih isekticida na bazi hlorpirifosa prilikom setve protiv žičnjaka.

Kikiriki se bere pre početka prvih jesenjih mrazeva. Ne sazreva ravnomerno, ali mahune ne pucaju. Ubira se ručno čupanjem cele biljke ili mašinski vadilicama. Kad se ovako izvađen usev prosuši, pristupa se odvajanju plodova i to ručno ili mašinski. Sušenje isto može da prestavlja problem, jer često nema uslova da se velike količine kikirikija osuši prirodnim putem. Prosečan prinos po jutru može da bude oko 1.000 kg zrna.

Pročitajte još:

 

Preuzmite našu Android aplikaciju sa Google Play Store.

Tagovi:

Pročitajte još:

Претрага
Close this search box.