logo transparend vojvodina uzivo

Proglašen novi najbolji sir na svetu (FOTO)

Norveški plavi sir u petak je nadmašio konkurenciju iz celog sveta i postao novi sir broj 1 na svetu.

Sir Nidelven Blå iz sirane Gangstad Gårdsysteri takmičio se s crème de la crème sveta sira u Trondhejmu, Norveškoj, na najvećem svetskom događaju koji okuplja ljubitelje i proizvođače sireva, a organizator je Guild of Fine Food, prenosi Index.

World Cheese Awards, sada u svom 35. izdanju, okupio je stručnjake iz celog sveta kako bi okrunili ovogodišnjeg šampiona. A 2023. obeležila je rekordnu godinu za takmičenje, sa 4.502 sira, najvećim brojem ikad, koji su stigli „brodom, kamionom, vozom i avionom“ kako bi ih ocenjivala komisija stručnjaka za sireve.

 

Nakon dugog dana većanja, ovogodišnjeg pobednika konačno je izabrao pred publikom uživo pažljivo sastavljen „super žiri“.

„Mi smo mala farma mlečnih krava smeštena samo dva sata odavde, tako da ovo što se događa na našem domaćem terenu znači puno, a to što je sva ekipa iz mlekare ovde daje dodatnu iskru“, rekla je Maren Gangstadt, generalna direktorka Gangstadt Gårdsysteri.

Sudije su imale samo lepe reči o Nidelven Blå, polučvrstom siru s plavom buđi, napravljenom od pasterizovanog kravljeg mleka.

Jedan sudija je rekao da je sir izuzetno kremast, dok ga je drugi nazvao „savršenim plavim sirom“. Treći je primetio njegovu ravnotežu i „voćne tonove, možda neke karakteristike poput vina“.

Pročitajte još:

 

Preuzmite našu Android aplikaciju sa Google Play Store.

Tagovi:

Pročitajte još:

Претрага
Close this search box.