Profesionalna scena na rumunskom obeležila 20 godina

VRŠAC – Profesionalna scena na rumunskom, pri Narodno pozorištu Sterija u Vršcu, obeležila je 20 godina neprestanog postojanja novom premijerom.

U pitanju je predstava „Ekspresno na Zapad“, autora Mateja Višnjeka. Pred mnogobrojnom publikom, predstava je u potpunosti oduševila publiku glumom, temom, scenografijom i muzikom. U režiji Vadima Rusua, glumci Monika Boldovina Bugle, Otilija Peskariju, Korina Troća i Darije Doklean ostavili su neizbrisiv utisak fantastičnom glumom.

Tema predstave je bila realna situacija balkanskih država i emigracije, predstavljena kroz ironiju, sarkazam i smeh, stavljajući akcenat na stvari koje su zajedničke svim balkanskim državama. Izuzetan performans je bio praćen i fantastičnom scenografijom koja je očarala publiku.

Nova audio-video oprema Narodnog pozorišta Sterija, po kome je postala lider u regionu i pozorište sa izuzetnim tehničkim sposobnostima još jednom je oduševila publiku. Podsećamo da uz podršku Pokrajinskog sekretarijata za kulturu, NP Sterija je dobilo kapitalni projekat vredan čak 32.600.000 i time je bio rešen višedecenijski problem ustanove koja je simbol našeg Grada.

Profesionalna scena na rumunskom bila je osnovana 2003. godine i prva predstava je bila odigrana 15. novembra iste godine. U ideji obeležavanja kontinuiteta, i prva predstava i 20. predstava su dela istog autora, Mateja Višnjeka. Neobrisiv trag u funkcionisanju profesionalne scene na rumunskom ostavio je Petru Krdu. Po onome što se moglo videti prilikom obeležavanja 20 godina postojanja i po kvalitetu premijere, jasno je da postoji budućnost i da će scena još dugo nastaviti sa svojim redovnim programima sa novim i kvalitetnim glumcima.

Profesionalna scena na rumunskom pri Narodnom pozorištu Sterija je jedina scena na rumunskom u Srbiji, a osim premijere, publika može videti ponovo ovu izuzetnu predstavu, sa prevodom putem video projekcije – 14. decembra.

Preuzmite našu Android aplikaciju sa Google Play Store.

Tagovi:

Pročitajte još: