Prodaja električnih automobila u 2024. će porasti na 17 miliona vozila

PARIZ – Prodaja električnih automobila (EV) će u 2024. porasti na 17 miliona sa 14 miliona u 2023. godini, a pristupačne cene i izgradnja infrastrukture su ključne za budući rast, navodi se u danas objavljenoj prognozi Međunarodne agencije za energiju (IEA). Očekuje se da će samo u Kini ove godine biti prodato 10 miliona EV.

„Niske marže, nestabilne cene metala za baterije, visoka inflacija, kao i postepeno ukidanje podsticaja za kupovinu u nekim zemljama su izazvale zabrinutost zbog tempa rasta industrije EV, ali podaci o globalnoj prodaji su i dalje jaki“, navodi se u saopštenju IEA.

Agencija sa sedištem u Parizu procenjuje da će u ovoj godini više od 20 odsto ukupne prodaje svih vrsta automobila činiti električna vozila.

Globalna prodaja EV je u prvom kvartalu 2024. porasla za 25 odsto međugodišnje, ali udeo prodatih električnih automobila značajno varira po regionima, ističe se u izveštaju.

Rast prodaje EV u Evropi je, prema analizi Međunarodne agencije za energiju, prigušen zbog „generalno slabih izgleda prodaje putničkih automobila i ukidanja subvencije za proizvodnju EV u nekim zemljama“.

Automobili koji imaju motor sa unutrašnjim sagorevanjem su na tržištima u Evropi i Sjedinjenim Američkim Državama i dalje jeftiniji u odnosu na električna vozila, što predstavlja ključan razlog za usporen rast prodaje EV, zaključuje se u analizi.

Pročitajte još:

Preuzmite našu Android aplikaciju sa Google Play Store.

Tagovi:

0 Komentari
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare

Pročitajte još:

Претрага
Close this search box.