Procureli podaci dva miliona kreditnih kartica ukradenih od korisnika iz celog sveta

Obeležavajući godišnjicu, BidenCash, sajt na mračnom vebu na kome se prodaju ukradene kreditne kartice, otkrio je informacije o dva miliona važećih kartica.

Obeležavajući godišnjicu, BidenCash, sajt na mračnom vebu na kome se prodaju ukradene kreditne kartice, otkrio je informacije o dva miliona važećih kartica.

Dok legitimne kompanije obeležavaju rođendane nudeći popuste, sajber kriminalci poklanjaju ukradenu robu pa je tako BidenCash objavio da deli informacije o kreditnim karticama.

Procurele informacije uključuju imena i prezimena vlasnika kartica, brojeve kartica, bankovne podatke, datume isteka i CVV kodove (broj sa poleđine kartice).

Među procurelim podacima takođe ima i kućnih i email adresa povezanih sa ukradenim karticama.

 

Foto: Pixabay

Sajber-kriminalci često koriste ukradene kartice da bi prikrili nezakonite aktivnosti, a sajtovi poput BidenCasha su sastavni deo ekonomije sajber kriminala. Podaci o karticama uglavnom se kradu pomoću odgovorajućih malvera ili infekcijom PoS uređaja.

Istraživački tim Cybernewsa je analizirajući procurele podatke utvrdio da je reč o karticama ukradenim širom sveta, ali i da kartice izdate u SAD dominiraju među procurelim podacima. Među procurelim podacima je mnogo podataka korisnika iz Kine, Meksika, Indije, Kanade i Velike Britanije, prenosi Informacija.rs.

BidenCash je počeo sa radom u junu 2022., pa se nameće pitanje zašto se slavi godišnjica u martu. Međutim, sajber-kriminalci koji vode sajt su već imali slične promotivne kampanje: prošlog oktobra, BidenCash je ponudio korisnicima informacije o više od 1,2 miliona ukradenih kartica.

U svakom slučaju, prodaja i neovlašćeno korišćenje ukradenih podataka o kreditnim karticama su nezakoniti. Ova kriminalna aktivnost često uključuje kupovinu prepaid poklon kartica kojim kriminalci prikrivaju tragove, iskorišćavanje ličnih podataka ili pranje novca.

Tržište ukradenih kartica obuhvata dva segmenta: prodaju podataka o karticama u tekstualnom formatu (broj kartice, datum isteka, ime vlasnika kartice, adresa i CVV) i informacije preuzete sa magnetne trake kartice.

Pročitajte još:

 

Preuzmite našu Android aplikaciju sa Google Play Store.

Tagovi:

Pročitajte još: