„Prisustvo“ Branimira Karanovića u Opovu

OPOVO – U opovačkoj Galeriji „Jovan Popović“ otvorena je izložba „Prisustvo“ beogradskog umetnika Branimira Karanovića. Postavku čini 35 radova, a izložbu su otvorili direktorka Galerije Jovan Popović Katarina Nikolić Ralić, istoričarka umetnosti Ivana Milinković i autor Branimir Karanović.

„Branimir Karanović je umetnik specifičnog likovnog jezika koji je uvek balansirao između grafike i fotografije. Istražujući relacije između likovnog i fotografskog pronašao je način da prikaže sadejstvo oba medija. Ono što nastaje iz metodologije stvaranja Branimira Karanovića umetnik naziva grafikom, jer izostavlja mokri proces razvijanja fotografija. Prilikom stvaralačkog čina „sledi sopstveni instinkt, istražuje sve vizuelne segmente koje pronalazi u okolini, beleži ih i reciklira u nova značenja“. U prirodi pronalazi ready mode objekte, fotografiše ih in situ, bez ikakvih manipulacija, i na taj način stvara skice za potonje grafike. Svojstvo ovog kreativnog koncepta konstruisano je upravo na bliskoj dijaloškoj relaciji ova dva medija. Poštujući njihova specifična svojstva, Karanović je učinio fotografiju bitnim elementom nove grafičke izražajnosti“, navodi se u katalogu izložbe.

U opovačkoj Galeriji „Jovan Popović“ otvorena je izložba „Prisustvo“ beogradskog umetnika Branimira Karanovića

Branimir Karanović (Beograd, 1950) je diplomirao na Fakultetu primenjenih umetnosti 1974. godine. Magistrirao je grafiku 1976. godine na Fakultetu likovnih umetnosti u Beogradu. Tokom perioda od 1978. do 1997. godine bio je profesor fotografije na Akademiji umetnosti u Novom Sadu, a od 1996. godine radi kao profesor fotografije na grafičkom odseku Fakulteta primenjenih umetnosti u Beogradu. Bavi se grafikom i fotografijom. Aktivno izlaže grafike i fotografije na samostalnim i grupnim izložbama u zemlji i inostranstvu od 1974. godine. Priredio je više autorskih izložbi fotografija i grafika domaćih i stranih autora u Beogradu, Solunu, Novom Sadu i Čaku.

Izložba „Prisustvo“ biće otvorena za posetioce do 20. oktobra.

Tagovi:

Pročitajte još: