Prilagodite ishranu godinama: Posle 40. jogurt i crni luk

Kako starimo, metabolizam se usporava, gubimo mišićnu masu, menja se nivo hormona i skloniji smo gojenju. Srećom, postoje stvari kojima možemo da povećamo sagorevanje masti i smanjimo rizik od bolesti, kaže Jasna Vujičić, nutricionistkinja.

Sporiji metabolizam
Svake godine posle 40. metabolizam se sve više usporava, a najčešće je uzrok tome smanjena fizička aktivnost. Čim to primetite, vreme je da obratite pažnju na usvajanje novih navika u ishrani, ali i da vežbate ili se više krećete. Imajte na umu da osećaj žeđi nije tako izražen, pa ne zaboravite da redovno pijete vodu kako biste izbegli infekcije mokraćnih puteva, zatvor ili čak konfuziju.

Lan za zdravo srce
Kao bogat izvor omega-3 masnih kiselina, laneno seme je korisno za oštar um i zdravo srce, a zbog obilja vlakana i za dobro varenje.

Oslabljena čula
Stariji ljudi najpre gube osetljivost na slane i gorke ukuse. Zbog toga neretko više sole hranu nego ranije iako su potrebe za solju mnogo manje nego kod mlađih ljudi. Budite svesni toga, pa umesto solju, ukus hrane dopunite lukom, začinskim biljkama ili jogurtom.

Lekovi i bolesti
Neki zdravstveni problemi ili lekovi mogu negativno da utiču na apetit ili da dovedu do toga da hrana koju jedete promeni ukus. Imajte to u vidu pre nego što dodatno pošećerite ili posolite, a obavezno recite svom lekaru da imate taj problem.

Jabukovo sirće za pritisak
Jabukovo sirće je sjajna dopuna terapiji u regulisanju krvnog pritiska. Crni luk ima vitamin C, vitamine B grupe i kalijum, pa ga treba jesti za zdrav metabolizam i stabilan krvni pritisak.

Sporije varenje
Zbog usporavanja sistema za varenje nakon 50. proizvodi se manje pljuvačke i želudačne kiseline, što otežava preradu određenih vitamina i minerala, poput B12, B6 i folne kiseline, koji su neophodni za održavanje mentalne kondicije i dobre cirkulacije. Povećajte unos vlakana i razgovarajte s lekarom o mogućim dodacima ishrani.

Jaja za varenje
Obilje proteina i masti i odsustvo ugljenih hidrata i šećera čine jaja odličnim izborom za žene starije od 40 godina. Uz integralni hleb bogat vlaknima poboljšavaju varenje.

Jogurt za kosti
Čaša punomasnog jogurta dnevno odličan je izvor kalcijuma, koji je uvek značajan zaštitnik kostiju. Važno je što jogurt gotovo ne sadrži natrijum.

Preuzmite našu Android aplikaciju sa Google Play Store.

Tagovi:

Pročitajte još:

Претрага
Close this search box.