Pričati sam sa sobom nije čudno, već veoma dobro za nas

Razgovarati sam sa sobom je navika koje se mnogi stide, ali je zapravo prilično blagotvorna i korisna za unapređivanje kognitivnih sposobnosti, rešavanje problema i poboljšanje mentalnog zdravlja.

Mnogi se osećaju neprijatno kada ih neko uhvati da razgovaraju sami sa sobom, ali stručni psiholozi širom sveta smatraju da fenomen najčešće nije razlog za brigu. Štaviše, postoji nekoliko značajnih benefita od razgovora sa samim sobom, koji mogu unaprediti kvalitet života.

Kao i provođenje vreme nasamo, izgovarati sopstvene misli naglas i analizirati ih može biti korisno za pojedinca, pogotovo kada se svakodnevno suočavamo sa velikim brojem informacija, tuđih mišljenja i komentara. Povremeno “pročišćavanje” glave kroz samorazgovor će pomoći u:

Vežbanju samokontrole

Razgovarati sa sobom može znatno pomoći u regulisanju negativnih emocija. Preispitivanje sopstvenih osećanja i reakcija naglas može “usporiti” mozak, samim tim zaustaviti i potencijalno impulsivno ramišljanje i ponašanje.

Racionalizacija misli postepeno postaje navika i lakše je sagledati drugačije perspektive, mišljenja i mogućnosti rešavanja mnogih problema i konflikta.

Čitanje naglas pomaže u pamćenju

Kada je potrebno zapamtiti lekcije prilikom učenja ili slične tekstualne informacije, čitanje naglas može biti dobar izbor. Nekoliko studija je potvrdilo da je grupa ispitanika koja je najbolje zapamtila priložen sadržaj bila ona koja je čitala naglas, umesto onih koji su čitali u sebi ili onih kojima je neko drugi pročitao tekst. Psiholozi smatraju da čitanje naglas aktivira mozak na drugačiji način i pospešuje koncentraciju, a samim tim i efikasnije upijanje informacija.

Osim čitanja, dobro je rezimirati i ponoviti primljene informacije naglas nekoliko puta. Ponavljanjem istih fraza i aktivno slušanje sopstvenog glasa pomaže da naučeni tekst “ostane u glavi”. Zbog toga se mnogim učenicima preporučuje da sami sebi “drže čas” na temu o kojoj uče, naglas opisujući lekciju kao što bi to učitelj radio učenicima, kako bi što bolje razumeli gradivo.

Motivacija

Mnogi razgovaraju sami sa sobom u stresnim situacijama – pred razgovor za posao, prvi sastanak, prezentacija pred publikom…Takva vrsta govora često sadrži ohrabrujuće rečenice, kada pojedinac pokušava da otkloni određeni strah i anksioznost. Ipak, pozitivne fraze za motivaciju ne moraju biti korišćene samo u nelagodnim situacijama, već se mogu praktikovati u svakodnevnom životu, kao dodatak pozitivne energije u toku dana.

Kada ohrabrujuće obraćanje sebi postane navika, mozak postepeno kreće da “veruje” u ono što čuje. Ponekada, čak samo jedan kompliment ili optimistična reč namenjena sebi pred početak dana može značajno uticati na rasopoloženje. Isprva može delovati blesavo, ali kada se razvije kao navika, efekat počinje da se primećuje a stav prema samom sebi se postepeno menja na bolje.

Pročitajte još:

Preuzmite našu Android aplikaciju sa Google Play Store.

Tagovi:

Pročitajte još: