Preminula britanska kraljica Elizabeta Druga

LONDON – Britanska kraljica Elizabeta Druga preminula je danas u svojoj 96. godini života, prenose svetski mediji.

Elizabeta II (Elizabeta Aleksandra Meri) rođena je 21. aprila 1926. godine u Londonu. Bila je monarh 15 kraljevskih zemalja Komonvelta i vrhovni poglavar Crkve Engleske.

Nakon nasleđivanja prestola 6. februara 1952, Elizabeta je postala poglavar Komonvelta i kraljica sedam nezavisnih država Komonvelta: Ujedinjenog Kraljevstva, Kanade, Australije, Novog Zelanda, Pakistana i Cejlona. Njeno krunisanje održano sledeće godine je bilo prvo koje je prenošeno na televiziji.

Od 1956. do 1992. broj njenih kraljevstava se menjao kako su neke teritorije dobijale nezavisnost, a neka kraljevstva su postale republike.

Do danas, pored četiri prvonabrojane države, Elizabeta je bila kraljica Jamajke, Bahama, Grenade, Papue Nove Gvineje, Solomonskih Ostrva, Tuvalua, Svete Lucije, Sent Vinsenta i Grenadina, Antigve i Barbude i Sent Kitsa i Nevisa. Ona je najstariji vladajući monarh na svetu i najdugovečniji britanski monarh.

Dana 9. septembra 2015. oko 18.30 časova po centralnoevropskom vremenu je postala britanski monarh koji je najduže vladao i ženski monarh koji je najduže vladao, čime je prestigla kraljicu Viktoriju.

Podsetimo, britanski javni servis BBC prekinuo je redovan program kako bi izveštavao o stanju kraljice Elizabete (96) koja je stavljena pod medicinski nadzor u Balmoralu.

Takođe, britanski princ Čarls i njegov sin princ Vilijam otputovali su hitno u rezidenciju Elizabete Druge u zamku u Škotskoj. Princ od Velsa je otputovao u Balmoral zajedno sa suprugom Kamilom, vojvotkinjom od Kornvola, saopštio je portparol njegove kraljevske rezidencije.

Kensingtonska palata potvrdila je da je u Balmoral otputovao i princ Vilijam.

Britanski mediji preneli su i da su ostali članovi porodice takođe pozvani u Balmoral, dok se na društvenim mrežama spekulisalo da su otišli na poslednji pozdrav.

O ozbiljnosti situacije govorila je i činjenica da su svi članovi oba doma Britanskog parlamenta dobili obaveštenje o tome, kao i članovi tek izabranog kabineta nove premijerke Liz Tras.

Preuzmite našu Android aplikaciju sa Google Play Store.

Tagovi:

Pročitajte još:

Претрага
Close this search box.