Premijerka u Skupštini: Vaši zahtevi nemaju veze sa tragedijom koje se desila, imaju veze da politikom

BEOGRAD – Predsednica Vlade Ana Brnabić izjavila je da je očekivala da će današnja sednica Narodne skupštine početi izvinjenjem doktorki Milici Pejović Milovančević, čiju je stručnost doveo u pitanje Miroslav Aleksić iz Narodne stranke.

Doktorka Pejović Milovančević je v.d. direktora Instituta za mentalno zdravlje i od kada se dogodio masakr u Osnovnoj školi Vladislav Ribnikar, prema rečima premijerke, ona se nalazi na prvoj liniji fronta. Ona je i potpredsednica Radne grupe za zaštitu mentalnog zdravlja mladih, koju je nedavno osnovala Vlada Srbije.

– Mislim da je bilo važno da današnja sednica započne izvinjenjem doktorki Pejović Milovančević, čiju su stručnost pojedini predstavnici opozicije doveli u pitanje prošle nedelje. Ali to nažalost nismo čuli. To je jedinstveni slučaj u istoriji, da jedan političar napada stručnjaka, doktorku iz Instituta za mentalno zdravlje, koja je već dvadeset dana sa decom i bori se u prvim redovima. Ali to se nije dogodilo. Neverovatno je da se u Narodnoj skupštini ruši kredibilitet Instituta za mentalno zdravlje. Ljudski bih vas zamolila da to više na ovom mestu nikada ne uradimo – rekla je Brnabić.

Ona je rekla da do sada nije čula nijedan predlog mera kako bismo se svi izborili sa posledicama tragičnih događaja, osim onih da Aleksandar Vučić podnese ostavku.

– Kažete predlagali ste mere na protestima: smena Gašića, Vulina, gašenje medija koji vam se ne sviđaju, smena REM-a, koja koja nema nikakve veze sa nama. To je nešto što je na vama, izvolite inicirajte smenu. Ali evo da pitam kako bi to sprečilo ovakvu tragediju u budućnosti? Takvi zahtevi nemaju veze sa tragedijom koje se desila, imaju veze da politikom. Mere koje je deo opozicije do sada predlagao, već su dale neke rezultate. Juče je u centru Beograda, dok je sedeo u kafiću, napadnut politički analitičar Dejan Vuk Stanković. Ohrabrili su se ljudi, počeli su da nas jure po ulicama, poslušali su vas. Jer vi se borite protiv nasilja tako što vršite nasilje nad ostalim građanima blokirajući auto-put, most Gazela, međunarodni putni pravac. Postoje građani koji smeju da vrše nasilje nad drugim građanima jer su elita, u pravu su, šta god oni kažu to je u redu. A oni drugi građani nemaju pravo na slobodno kretanje, nemaju pravo da kažu svoje mišljenje a ono što je najnovije, nemaju pravo ni na svoje političko delovanje – rekla je predsednica Vlade.

Ona se obratila i predsedniku Demokratske stranke Zoranu Lutovcu.

– Vi ste, narodni poslaniče, žestoko napali naše proslavljenje sportiste, Janka Tisparevića i Dejana Tomaševića, samo zato što su se učlanili u Srpsku naprednu stranku. Gde je tu demokratija i demokratski manir, da napadate i vređate nekoga samo zato što se učlanio u neku političku partiju? I to su ljudi koji su u svakom smislu proslavili našu zemlju, ali u ovom slučaju je, prema vašem mišljenju, nasilje nad njima sasvim dozvoljeno, zato što ne misle isto kao vi? Ja mislim da to nije borba protiv nasilja, već samo deljenje Srbije. I na to ćete jasno dobiti odgovor u petak 26. maja, na velikom skupu nade u Beogradu – zaključila je Brnabić.

Pročitajte još:

 

Preuzmite našu Android aplikaciju sa Google Play Store.

Tagovi:

Pročitajte još: