Premijerka Brnabić: Ivan Ivanović, koji godinama vređa Rome, Muslimanke i LGBT populaciju je pristojna i nenasilna Srbija?

BEOGRAD – Predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić izjavila je da je paradoksalno što je u subotu na skupu protiv nasilja jedan od govornika bio čovek koji godinama vrši nasilje.
Ona je, gostujući u jutarnjem programu Hepi televizije, rekla da ne postoji manjinska grupa u Srbiji koju Ivan Ivanović nije uvredio ali je, iznenađujuće, potpuno podoban da govori na skupu protiv nasilja.

– Od Roma, Bosanki, vernika, LGBT populacije, Srpske pravoslavne crkve… Svi su bili brutalno vređani od strane Ivana Ivanovića, i to sa nacionalne frekvencije. Nuns i organizacije civilnog društva su tražile da REM oduzme frekvenciju Prvoj zbog njegovog govora mržnje. Čovek se sprdao sa silovanim Bosankama u ratu… Ali nema veze. On je sada popularan, on je nenasilna Srbija. Ja ne bih nikada u životu otišla na protest na kome govori Ivan Ivanović. Pristojna Srbija se probudila, a toj pristijnoj Srbiji priča Ivan Ivanović? Pa molim vas. Dragan Bjelogrlić je takođe govorio na protestu, čovek protiv koga je u toku proces jer je fizički napao čoveka, koji je znatno stariji od njega. To su sve kamere zabeležile, inače i cela Srbija je to videla. On govori na protestu protiv nasilja? To je principijelno? – upitala je premijerka.

Ona je istakla da je u subotu reagovala kada je videla lutku obešenog Aleksandra Vučića, jer joj je bilo nejasno kako će ti svi ljudi na protestu protiv nasilja to objasniti deci koja to vide.

– Ja sam pitala kako biste to objasnili svojoj deci, to je jedan čika koji nam se ne sviđa, pa smo ga obesili. Aha, znači kada se sa nekim ne slažeš možeš da ga obesiš? Poseban nivo ludila su optužbe da smo mi doveli tog čoveka na protest, a on redovni gost na tajkunskim medijima. Tu je teško pobediti, jer jedna laž sustiže drugu laž. Reagovala sam ne kao predsednica Vlade, već čisto ljudski. Kakav temelj postavljate za nove, nenasilne generacije? Onda su rekli pa vidite da niko nije uhapšen, oni su to podmetnuli, ne nasedajte. Policija i tužilaštvo uhapse čoveka, koji je pristalica opozicije, izvesni producent, onda je danas glavno pitanje zašto je jadni čovek priveden, pa on je samo držao transparent? I tako u krug, tu nema kraja i tu je teško pobediti, jer je to moć tajkunskih medija koji ponavljam, kreiraju paralelni svet – kaže Brnabić.

Premijerka je navela da smo i sinoć u emisiji Utisak nedelje imali prilike da čujemo kako organizatori protesta vide ostatak Srbije.

– Čuli smo kako pozivaju saradnike predsednika Vučića da ga urazume. Jedna od učesnika te emisije, koja dolazi iz oblasti kulture pa ima i veću težinu, na eksplicitno pitanje voditeljke da li biste smatrali da je razgovor sa Aleksandrom Vučićem izdaja, ona je rekla da. To je vrednost protesta. Nećete razgovor sa predsednikom, a pozivate na nenasilno društvo? Šta vi onda hoćete? Šta je sa 2,3 miliona građana koji su glasali za Aleksandra Vučića lično? Oni nemaju nikakvu vrednost? Onda voditeljka pita šta je ono što ste vi hteli da vlast razume vašim učešćem, a ona kaže ja nisam htela da me vlast razume, mi smo dve civilizacije. Dakle, oni su viša rasa, mi njih velike ne možemo da razumemo. Tako vređate građane Srbije? – pita predsednica Vlade.

Poslanik Marinike Tepić mi javno pretio silovanjem u Zadruzi

Brnabić je takođe istakla da je Marinika Tepić, jedna od organizatora protesta protiv nasilja, šefica poslaničke grupe, čiji je poslanik njoj pretio silovanjem u Zadruzi, baš u rijalitiju programu, protiv koga se bore.

– Obećavao mi je da ću biti u Zadruzi sa crncem gde će me danima silovati. On je na vrhu liste Marinike Tepić. I ja sam naterana da svaki dan u skupštini gledam njega, moram da odgovaram na njegova pitanja, da pričam sa čovekom koji je meni pretio silovanjem. To je normalno? To je borba protiv nasilja? Kada pričamo o rijalitijima, Đilas je lično zarađivao na rijaliti programima, Aleksandar Vučić i Ana Brnabić od toga nikada ništa nisu zaradili. On je kuću Velikog brata izgradio u Pionirskom gradu. Kada je zaradio dovoljno novca, nije sklonio za sobom i vratio tu imovinu gradu u prvobitno stanje, već se to uradilo o trošku građana. On je rijaliti doveo na televiziju B92, koja je bila simbol građanske elite. Od tada je unizio tu televiziju i ona više nikada nije bila to što je bila pre toga. I njih niko ne pita a izvinite, zašto ste to uradili? – kaže premijerka.

U četvrtak građane očekuju dobre vesti

Brnabić kaže da će u četvrtak, nakon sednice Vlade kojoj će prisustvovati i predsednik Vučić, građane sačekati jako dobre vesti i da nema potrebe za nervozom.

– Posle ove emisije razgovaraću sa predsednikom, moramo da se pripremimo za četvrtak i da ne bude zabune, nećemo saopštiti neke loše vesti već baš suprotno – jako dobre vesti za naše građane.

Premijerka je podvukla da je potpuno neverovatno da se u jednom delu javnosti provlači narativ kako se Aleksandar Vučić, ona i ostali članovi Vlade nečega plaše.

– Ni u jednom trenutku nemam problem sa tim da ponudim ostavku kao predsednica Vlade. To predsednik zna već neko vreme i za sada odbija. Da li će se to promeniti u narednim danima – videćemo. U čitavom igrokazu koji se pravi u Srbiji mi je najneverovatnije da se provlači narativ da se mi nečega plašimo. Čega bi se plašio Aleksandar Vučić? Svaki dan radimo najbolje što možemo i najbolje što umemo za dobrobit naše zemlje i svih naših građana. Da odemo u opoziciju? Nikakav problem. Iza Aleksandra Vučića ostaju pruge, putevi, stvari o kojima mi pre 10 godina smo mogli samo da sanjamo. Ko je verovao da ćemo ikada imati autoput do Čačka, a krajem godine ćemo ga imati do Požege? Mi gradimo Moravski koridor, za koji je Dragan Đilas, okosnica opozicije, rekao da nam ne treba. Zašto? Zato što su građani tog dela Srbije građani drugog reda, za njih ne treba put koji spaja istok i zapad Srbije. Fabrike, radna mesta, oko 500.000 novootvorenih radnih mesta ostaje iza Aleksandra Vučića. Građani danas imaju čemu da se nadaju, danas mogu da obezbede nešto svojoj deci, a ta deca imaju perspektivu i mogu da ostanu ovde. To je njegova zaostavština, čega on ima da se plaši? – pita Brnabić.

– Ne znam kako jer ne žele na izbore, ali šta to oni nude kada bi došli na vlast? Je l’ ima neki političar koji do sada nije bio na vlasti, koga već ne poznajemo? Jesu gradili pruge i puteve? Mi nismo počeli Klinički centar Srbije na vreme jer ga oni nisu, pazite sad, ni legalizovali! Mi smo morali prvo da legalizujemo, pa da gradimo. Sa druge strane, ja sam ovde da uradim nešto za zemlju koju najviše volim, za našu Srbiju. Uvek i zauvek ću biti ponosna što sam deo tima AV. Sutra, kad ne budem premijerka, pretite mi zatvorom. Zbog čega, za šta da odgovaram? Što sam uvela elektronsku upravu u Srbiju? Mi smo imali sve u crvenim registratorima do 2016. godine. Morali ste da idete po izvod iz matične knjige rođenih u vaš rodni kraj, slali su vam autobusom, rekla je premijerka.

Pročitajte još:

 

Preuzmite našu Android aplikaciju sa Google Play Store.

Tagovi:

Pročitajte još: