Premijer Singapura čestitao Brnabić pristupanje Srbije Ugovoru o prijateljstvu

SINGAPUR – Premijer Singapura Li Sjenlong čestitao je predsednici Vlade Srbije Ani Brnabić pristupanje Srbije Ugovoru o prijateljstvu i saradnji Jugoistočnoj Aziji i istakao da će to doprineti da dve drzave pojačaju saradnju u oblastima kao što su digitalizacija, održivi razvoj, pametni gradovi i bezbednost hrane, saznaje Tanjug u Vladi Srbije.

Brnabić je u novembru prošle godine boravila u zvaničnoj poseti Singapuru i tom prilikom se, između ostalih, sastala sa predsednicom Te zemlje Halimom Jakob i ministrom za nacionalnu bezbednost Teo Či Henom.

Obišla je i jedan od najvećih centara za istraživanje i razvoj Biopolis, koji obezbeđuje prostor za aktivnosti biomedicinskog istraživanja i razvoja i promoviše saradnju između privatnog i javnog sektora, a bio je i inspiracija za kampus BIO4 u Srbiji.

Tokom dvodnevne posete Singapuru predsednica Brnabić je razgovarala i sa predsednikom „Boston Dynamics” Markom Reibortom, jedne od najpoznatijih svetskih kompanija za robotiku. Na sastanku se diskutovalo o otvaranju ogranka ove kompanije za istraživanje i razvoj u Srbiji a Reibort je najavio osnivanje Instituta za veštačku inteligenciju, što omogućava potencijalnu saradnju sa našim Istraživačko-razvojnim institutom za veštačku inteligenciju i našim naučnicima.

Brnabić je istakla da je IT najbrže rastući sektor u Srbiji i podsetila da je Srbija u proteklih 10 godina mnogo uradili po pitanju veštačke inteligencije, biotehnologije i blokčejn tehnologije, Premijerka je razgovarala i sa delegacijom kompanije „Temasek”, državne kompanije iz Singapura, koja upravlja sa više od 450 milijardi dolara u oblastima veštačke inteligencije i blokčejn tehnologija.

Glavna tema ovog sastanka bila je veštačka inteligencija.

Pročitajte još:

 

Preuzmite našu Android aplikaciju sa Google Play Store.

Tagovi:

Pročitajte još:

Претрага
Close this search box.