logo transparend vojvodina uzivo

Prelepi običaj kumačanje obeležen u selima opštine Bela Crkva

BELA CRKVA – Stari narodni običaj sklapanja doživotnih prijateljstava među decom i omladinom – kumačanje ili drugaričenje obeležen je u ponedeljak 13. maja u Vračev Gaju, Jasenovu , Crvenoj Crkvi i Kusiću.

Кumačenje se uglavnom izvodi na Pobusani ponedeljak, tj. prvi ponedeljak nakon pravoslavnog Vaskrsa. Obred se odvija u popodnevnim časovima, na obali nekog vodotoka ili u centru sela. Tada se od grančica vrbe i cveća pletu venci, kroz koje se deca ljube i tako, kako se veruje, stvaraju prijateljstva za ceo život.

Udruženje žena “Dan i noć” u Vračev Gaju organizovalo je obeležavanje ovog običaja kod bunara –česme, jer tradicija nalaže da se deca sa roditeljima okupe ili u blizini reke, potoka, bunara ili u centru sela.

Vredne članice udruženja žena „Dan i noć“ pripremile su venčiće od vrbe, a sam običaj se odvijao tako što neko od starijih drži venčić, dok se deca tri puta poljube kroz njega, a nakon svakog poljupca okrenu se tri puta oko sebe. Nakon toga kroz venac razmene šarena jaja.

Kaže se da ovako sklopljena drugarstva ostaju za ceo život. Još je jedna simbolika ovog rituala, naime stvara se neraskidiva veza sa prirodom od koje čovek zapravo i zavisi.

Udruženje žena „Jasenovčanke“ organizovale su obeležavanje ovog običaja na plaži Gat u priobalju Karaša.

U Crvenoj Crkvi tradicionalno kumačenje u organizaciji udruženje žena “Pratkične Crvenčanke” održano je  u parku, a obeležavanju ovog običaja prisustvovala je predsednica opštine Bela Crkva Violeta Simić.

U Kusiću na obali reke Nere, članice udruženja žena Nera – Kusić oživeli su ovaj, pomalo zaboravljen običaj.

Običaj „Drugaričenje“ (Кumačanje) upisan je u Nacionalni registar Nematerijalnog kulturnog nasleđa Srbije, Odlukom Nacionalnog komiteta za nematerijalno kulturno nasleđe, a na predlog Кomisije za upis u Registar nematerijalnog kulturnog nasleđa.

Pročitajte još:

Preuzmite našu Android aplikaciju sa Google Play Store.

Tagovi:

0 Komentari
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare

Pročitajte još:

Претрага
Close this search box.