Prekogranični projekat “Together we stand“

SRBIJA –  Partnerski projekat Pokrajinskog sekretarijata za poljoprivredu,vodoprivredu i šumarstvo u okviru Interreg IPA programom prekogranične saradnje Hrvatska – Srbija ima za cilj unapređenje pristupa upravljanju katastrofama u pograničnom području obuhvatanjem procesa iz pripreme katastrofa i sanacije životne sredine.

Do kraja 2022. godine, u okviru projekta u multisektorskom pristupu prirodnim nepogodama, biće nabavljene mobilne branae, ukupne vrednosti blizu 1,8 miliona evra. Realizacijom ovog projekta biće obezbeđeno oko 1000 metara mobilnih brana, mašine za punjenje džakova, pumpe, svetlosni tornjevi i dve prikolice za trasport mobilnih brana.

Evropska komisija je 3. novembra 2022. odobrila Interreg VI-A IPA program Hrvatska – Srbija, koji će se sprovoditi u finansijskom periodu 2021-2027. Program će podržati projekte saradnje sa preko 38.000.000,00 evra, koji su dostupni iz Evropskog fonda za regionalni razvoj i IPA III fonda. Novi Program predstavlja nastavak uspešne saradnje dve zemlje i za glavni cilj ima održivi razvoj programskog područja kroz pametne, zelene i društveno inovativne projekte. Pored daljeg jačanja društvenog i ekonomskog prekograničnog područja, program ima za cilj da podstakne i podrži prekograničnu saradnju kako bi područje učinilo otpornijim na zajedničke izazove (procesi ekonomske tranzicije, klimatske promene). i dugoročne socioekonomske posledice pandemije COVID-19). 

 

Foto: PrtSc/ Facebook/projektTWS
Foto: PrtSc/ Facebook/projektTWS

Programsko područje je identično onom iz prethodnog programskog perioda 2014-2020 i definirano je NUTS 3 regije – četiri županije u Hrvatskoj: Osječko-baranjska, Vukovarsko-srijemska, Brodsko-posavska, Požeško-slavonska i pet okruga u Srbiji: Severna Bačka, Zapadna Bačka, Južna Bačka, Srem i Mačva.

Obuhvata 25.505 km2, što predstavlja 18,4% teritorije Hrvatske i 17% teritorije Srbije. Ukupna populacija ove oblasti je oko 2,1 milion ljudi (na osnovu procena iz 2019. godine). Programsko područje ima značajan potencijal i brojne prednosti, ali se takođe suočava sa različitim izazovima koji utiču na održivi razvoj, kao što su klimatske promene, degradacija životne sredine i prelazak na klimatski neutralnu ekonomiju. Rezultati Programa će doprineti postizanju ciljeva postavljenih Evropskim zelenim planom, koje ističe Program Ujedinjenih nacija za održivi razvoj do 2030. godine.

Program je direktno povezan sa Evropskom strategijom za Dunavski region (EUSDR) i Evropskom strategijom za Jadransko-jonski region (EUSAIR). Ovaj Interreg program je takođe u skladu sa opštim ciljem IPA III, a to je podrška korisnicima u usvajanju i sprovođenju političkih, institucionalnih, pravnih, administrativnih, društvenih i ekonomskih reformi koje zahtevaju ovi korisnici kako bi bili u skladu sa vrednostima Unije. Objavljivanje prvog poziva za podnošenje predloga projekata očekuje se početkom 2023. godine. Informacije o objavljivanju prvog poziva za podnošenje predloga projekata i sva dokumentacija potrebna za prijavu projekta biće dostupna na sajtu Programa.

 

Pročitajte još:

 

Preuzmite našu Android aplikaciju sa Google Play Store.

Tagovi:

Pročitajte još:

Претрага
Close this search box.