Preko 4,5 miliona evra za uređenje gradskih grobalja

NOVI SAD – U Gradu Novom Sadu, JKP „Lisje“ preuzima odgovornost da unapredi iskustvo sahranjivanja i očuva pijetet prema umrlima poštujući tradiciju i istovremeno se prilagođavajući savremenim potrebama.

Ovaj projekat, koji obuhvata Gradsko groblje i Trandžament, ima za cilj stvaranje dostojanstvenog i funkcionalnog prostora, poštujući načela slobode svesti i veroispovesti.

JKP „Lisje“ Novi Sad se posvetilo stvaranju prostora koji premašuje klasičnu definiciju pogrebnih usluga. Poslovna zgrada, saobraćajnice, vodovodna i kanalizaciona mreža čine integrisanu celinu koja pruža udobnost i podršku porodicama u teškim trenucima.

Gradsko groblje, sa izgrađenim saobraćajnicama dužine 1.280 metara, sada nudi prostrane staze za posetioce. Opremljeno je vodovodnom mrežom od 643 metara, kanalizacionom mrežom od 418 metara, devet klupa i 13 korpi i kanti, čime se stvara harmonično okruženje za opraštanje.

U toku je izgrada i rekonstrukcija ograda oko Gradskog groblja u Novom Sadu. Ogradiće se poslovni obekti na Gradskom groblju (kapela, sala za daće, kamenorezačka, stolarska i bravarska radionica, magacin pogrebne opreme i dr.), kao i mobiljiar, nadgrobna obeležja i ostala pokretna i nepokretna imovina u vlasništvu JKP „Lisje“ Novi Sad.

Projekat uključuje i inovativnu izgradnju kolumbarijuma na Gradskom groblju, pružajući posebno mesto za odlaganje urni i postavljanje ploča. Ovaj deo, koji se sprovodi u dve faze, dodatno obogaćuje ponudu i pruža porodicama mogućnost da sačuvaju sećanje na svoje najmilije na jedinstven način.

Radovi na groblju Trandžament donose značajne promene, uključujući izgradnju 123 parking mesta, saobraćajnica, kolsko-pešačkih i pešačkih staza, deponije za smeće, autobuskog stajališta, vodovodne i kanalizacione mreže. Obezbeđene su i dve česme i puna zidana ograda prema zadnjem delu groblja, simbolišući sigurnost i urednost ovog prostora.

Ovaj projekat ne samo da unapređuje funkcionalnost grobalja već i doprinosi estetskom i ekološkom bogatstvu grada. Ograde koje se grade oko Gradskog groblja, kao i poslovni objekti, dodatno doprinose ukupnom identitetu prostora. Sa vrednošću od 4.589.361 evra, ovaj projekat ne samo da investira u infrastrukturu, već i u kulturno nasleđe i poštovanje prema umrlima.

JKP „Lisje“ Novi Sad, kroz ovaj ambiciozan projekat, pokazuje da posvećenost poštovanju tradicije i osiguravanju savremene kulture sahranjivanja može ići ruku pod ruku. Prostor za večni počinak postaje više od mesta sahrane – postaje oaza sećanja i pijeteta, koja čini neizbrisiv deo identiteta Novog Sada.

Ova vest je deo projekta “Novi Sad na dlanu” koji je sufinasirao Grad Novi Sad. Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove Grada Novog Sada koji je dodelio sredstva.

Pročitajte još:

 

Preuzmite našu Android aplikaciju sa Google Play Store.

Tagovi:

Pročitajte još:

Претрага
Close this search box.