Predstavljen projekat uređenja korita Despotovice: Potrebno 720 miliona dinara

GORNJI MILANOVAC – Ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Aleksandar Martinović obišao je danas sa predsednikom opštine Gornji Milanovac Dejanom Kovačevićem lokacije na reci Despotovici na kojima će se raditi na uređenju korita reke i obale, kao i izgradnji dve retenzione brane, za šta će biti potrebno izdvajanje od 720 miliona dinara.

„Potrebno je uložiti 720 miliona dinara, kako bi se sprečilo eventualno izlivanje reke i plavljenje zbog bujičnih potoka sa Rudnika, kao što je bio slučaj 2019. godine. Potrudićemo sa da veći deo sredstava obezbedimo već ove godine, pa da ga potom fazno završavamo najkasnije do 2026. godine“, poručio je ministar.

Rekao je da postoji i istorijska obaveza, jer je grad Gornji Milanovac nekada bio varoš koja je nosila ime ove reke, a ukazom kneza Miloša 1859. godine dobila je ime Gornji Milanovac. Dodao je da će se uređenjem korita Despotovice sprečiti pre svega izlivanje, a da će biti napravljeni i određeni sadržaji pored rečnog korita, pre svega pešačke i biciklističke staze. Kada je reč o poljoprivredi u ovom kraju, Martinović je istakao da Gornji Milanovac spada u red opština u Srbiji koje imaju najveća izdvajanja za poljoprivredu u odnosu na svoj ukupan budžet. „Agrarni budžet je veoma značajna stavka u budžetu ove opštine i to je samo još jedan dokaz da o našim poljoprivrednicima vode računa i država i lokalne samouprave.

Našim poljoprivrednim proizvođačima potrebna je pomoć države, zato što je naša poljoprivredna proizvodnja deo evropskog i svetskog tržišta, a tržišna utakmica je nemilosrdna, izuzetno teška“, rekao je Martinović. Naglasio je da je cilj svih ulaganja ostanak ljudi u Čačku, Ivanjici, Gornjem Milanovcu ali i na selima, i da je za to potrebna i saradnja svih ministarstava i lokalnih samouprava. „Više od 62 milijarde dinara smo izdvojili u 2024. godini kao vid direktne pomoći našim poljoprivrednim proizvođačima. Ako pratite sve budžete države od 2012. godine pa do danas, videćete da su agrarni budžeti u godinu sve veći. Sa tom politikom ćemo i da nastavimo. Stalo nam je da unapredimo našu poljoprivrednu proizvodnju i oživimo sela“, rekao je Martinović.

Kovačević je upoznao ministra sa izdvajanjima ove opštine u oblasti poljoprivrede, i naglasio da je opština za ovu godinu izdvojila 72 miliona dinara za subvencije poljoprivrednim proizvođačima. „Rekordan budžet. Dobio sam informaciju da je 33 traktora kupljeno delom i od sredstava opštine. Ove godine podsticaj za kupovinu traktora je 800.000 dinara i nikad više mašina u jednoj godini nije kupljeno. Razgovarali smo o projektu uređenja korita Despotovice sa pešačkim stazama, iz lokalnog budžeta smo platili pet miliona dinara za projektnu dokumentaciju, imamo kompletne građevinske dozvole, sve ono što je potrebno da odmah krenemo u realizaciju”, rekao je Kovačević.

On je dodao da se ministar složio da je projekat uređenja korite reke Despotovice vrlo važan za opštinu Gornji Milanovac, kako bi se sprečile moguće poplave u budućnosti. „Glavna stvar koju radimo su dve retenzione brane na ulasku u Gornji Milanovac, jedna kod kompanije Metalac i druga kod kompanije Foka, i one će taj prvi poplavni talas sprečiti, da se reka izlije ovde u samom gradu. Takođe, ovim projektom obuhvatamo i uređenje pešačkih i biciklističkih staza oko samog korita. Čini mi se, imaćemo, po prvi put uređenu pešačku zonu od 5,5 kilometara kroz grad”, zaključio je Kovačević.

Pročitajte još:

 Preuzmite našu Android aplikaciju sa Google Play Store.

Tagovi:

0 Komentari
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare

Pročitajte još:

Претрага
Close this search box.