Predstavljanje pesnika, članova Udruženja književnika Srbije, u Starčevu

STARČEVO – Kraj januara, februar i mart u Domu kulture „29. novembar“ u Starčevu obeležio je niz književnih večeri pesnika iz Beograda, inače istaknutih članova Udruženja književnika Srbije (UKS).

Galerija „Boem“ u Starčevu je tih večeri bila ispunjena do poslednjeg mesta, ne samo domaćom publikom, već i gostima iz Pančeva i Beograda.

Starčevka Grozdana Crepajac, dugogodišnja članica Udruženje književnika Srbije, je spona između ovog udruženja sa tradicijom dugom 118 godina i Starčeva, što je rezultiralo serijom književnih večeri na zadovoljstvo starčevačkih poštovalaca pisane reči.

 

Čedna Radinović Lukić (Foto: Dom kulture Starčevo)

 

Starčevački ljubitelji poezije su imali čast da se upoznaju sa opusom Čedne Radinović Lukić, pesnikinje iz Beograda, u utorak 24. januara. Nešto više o Čedni Radinović Lukić rekla je Grozdana Crepajac, pesnikinja iz Stračeva. Publika je u ostatku večeri uživala u nadahnutoj interpretaciji stihova iz do sada pet objavljenih knjiga ove poetese koje su govorile sama autorka i nekoliko književnica iz Beograda. Čedna Radinović-Lukić je predsednica Saveza književnika u otadžbini i rasejanju za Beograd i potpredsednica SKOR-a za Srbiju, a ovom prilikom je najavila osnivanja ogranka ovog saveza u Pančevu.

 

 

Zatim je 2. februara usledilo književno veče Grozdane Lučić-Lalić koja do sad ima objavljenih pet zbirki poezije i jedan roman. Moderator je bila pesnikinja Čedna Radinović Lukić koja je bila puna reči hvale za gostujuću književnicu kao osobu i njenu poeziju i prozu. Stihovi, koje su prisutni čuli, izazvali su plime emocija i velike aplauze. Grozdane Lučić-Lalić je generalni sekretar UKS-a i nosilac je projekta „UKS-mladi dolaze“ gde na tribinama okuplja mlade pisce iz Srbije i dijaspore, a organizuje i književne karavane. Priređivač je i urednik 42 knjige proze i poezije u ediciji „Alfa“, radila je u Književnim novinama i još mnogo toga.

 

(Foto: Dom kulture Starčevo)

 

Majo Danilović se 16. februara predstavio Starčevcima svojom poezijom iz njegove tri knjige. Svojim upečatljivim nastupom u interpretaciji poezije ovaj nadahnuti pesnik držao je pažnju publike u svakom stihu. O Maju Daniloviću su govorili Grozdane Lučić-Lalić, književnica i generalni sekretar UKS i Vidak Maslovarić, književnik, novinar, publicista i književni kritičar. Posebnost ove književne večeri što je domaćin od svojih gostiju tražio da čitaju svoje pesme, a pored pomenutih to su učinile i pesnikinje Slavica Šešum iz Beograda i Grozdana Crepajac iz Starčeva.

 

 

U galeriji „Boem“ je i tokom marta nastavljeno gostovanje pesnika i prozaista, članova Udruženja književnika Srbije (UKS).

Poštovaoci književnosti su se upoznali sa opusom Jasmine Malešević, pesnikinje iz Beograda, u utorak, 7. marta. Tom prilikom je predstavljena njena zbirke priča „Isusove sandale“, objavljena 2020. godine, a za koju je inspiraciju našla u poslu koji je nasledila od oca, majstora obućarskog zanata. Prisutni su imali čast da čuju i poeziju Jasmine Malešević, objavljenu u knjizi „Legende o majci“, koja je proglašena za najbolji rukopis 2019. godine na konkursu Matice srpske-Društvo članova u Crnoj Gori.

 

(Foto: Dom kulture Starčevo)

 

Nedelju dana kasnije usledilo je književno veče Borisa Kosovića, pisca iz Beograda, na kojima su promovisane dve njegove do sada objavljene knjige. Prva je zbirka pesama „Kuge“ u čijoj je osnovi simbolizam, a tematika smrt i život. Deset godina kasnije, 2022. godine, svetlost dana je ugledala druga zbirka poezije Borisa Kosovića naslovljena „Čopori“ u kojoj se bavi stradanjem nevinih žrtava. O autoru i njegovoj poetici govorile su Slavica Šešum i Emilija Čolak, pesnikinje iz Beograda.

 

 

Starčevačkoj publici se 23. marta predstavio Vidak M. Maslovarić, književnik, radijski i televizijski novinar, publicista i književni kritičar. Član je Upravnog odbora i potpredsednik Udruženja književnika Srbije. Odgovorni je urednik kultne tribine UKS „Francuska 7“ . Iz širokog opusa ovog pisca, te večeri predstavljen je njegov roman „Nepomenik“, zbirka poezije „Probudi se“ i poema „Nevidljivi izumitelji budućnosti“. Više o autoru su govorili Čedna Radinović-Lukić, Grozdana Lučić-Lalić i Majo Danilović, književnici iz Beograda. Prisutni su tada čuli stihove i aforizme još nekih autora koji su se našli u publici.

Dom kulture „29. novembar“ u Starčevu se pokazao kao dobar domaćin zajedno sa Grozdanom Crepajac, članicom UKS-a iz Starčeva. To je istakao Majo Danilović.

 

Majo Danilović (Foto: Dom kulture Starčevo)

 

„Ove književne večeri u Starčevu postaju književni fenomen ne samo Banata, već i Srbije. Vi ste ovde stvorili jednu kritičnu masu koja mi se jako dopada, u smislu ne samo dobre organizacije već i dobre i sjajne publike u kojoj nisu samo pesnici“, rekao je Majo Danilović.

 

 

U aprilu slede književne večeri Slavice Šešum iz Beograda (4. aprila), Gordane Vlajić iz Pančeva (11. aprila) i Miloša Jankovića iz Beograda (25. aprila), pa dođite u galeriju „Boem“ u Starčevu da upoznate neke nove lirske svetove.

Pročitajte još:

Preuzmite našu Android aplikaciju sa Google Play Store.

Tagovi:

Pročitajte još: