Predstavljanje novog broja “Čitanice” u Narodnoj biblioteci u Beloj Crkvi

BELA CRKVA – Promocija novog broja godišnjaka Narodne biblioteke u Beloj Crkvi “Čitanice” održaće se u sredu 22. novembra sa početkom u 18 časova.

Dugi niz godina Biblioteka u Beloj Crkvi objavljivala je “Čitanicu” u formi biltena. Pre dve godine, bilten je prerastao u časopis koji okuplja različite autore iz različitih oblasti. Tematski, “Čitanica” je podeljena na članke i rasprave, priloge iz oblasti književnosti, građu za proučavanje istorije Bele Crkve i godišnji izveštaj o radu Narodne biblioteke u Beloj Crkvi.

Narodna biblioteka u Beloj Crkvi ima istoriju dugu gotovo 158 godina, koja nas vraća u vreme kada je hotel „Mičin“ u svom sastavu imao čitaonicu. Novosadski list za zabavu i kulturu „Danica“ objavio je vest da je 22. novembra 1865. godine u Beloj Crkvi otvorena „srbska čitaonica“ i ovaj dan se obeležava kao dan osnivanja Narodne biblioteke u Beloj Crkvi.

Narodna biblioteka od tada pa do danas je prešla dug put. Smeštena je u samom centru grada, u zgradi koja baštini duh starog gradskog jezgra.

Biblioteka broji više od 45.000 naslova, koji su svima dostupni. Osim osnovnog fonda, u biblioteci se nalazi i Zavičajno odeljenje, kao i legat reditelja Jovana Putnika sa oko 5.000 knjiga i bogatom neknjižnom i rukopisnom građom.

Za prijatnu atmosferu zaduženi su knjižničari biblioteke, koji su tu za Vas i zbog Vas, da Vam pomognu u izboru pravog štiva za čitanje. Pored brojnih naslova svetske i domaće literature, na raspolaganju su Vam i dnevna i periodična štampa, kao i naučni i kulturni časopisi.

Pored prikupljanja, obrade i čuvanja bibliotečke građe, Narodna biblioteka se bavi i izdavačkom delatnošću. Dan Narodne biblioteke u Beloj Crkvi obeležava se uz podsećanje na aktivnosti Biblioteke u poslednjih godinu dana, kao i prezentacijom novog broja „Čitanice“.

Pročitajte još:

Preuzmite našu Android aplikaciju sa Google Play Store.

Tagovi:

Pročitajte još:

Search
Close this search box.