logo transparend vojvodina uzivo

Predstavljanje knjige „Srpski Rusi“ 14. marta u Pančevu

PANČEVO – Predstavljanje knjige ”Srpski Rusi” Draga Delića u izdanju Ključ izdavaštva iz Beograda biće održano 14. marta u 19 sati u Gradskoj biblioteci Pančevo.

Na promociji će govoriti Milan Trpković, direktor izdavačke kuće Ključ izdavaštvo i autor.

O knjizi:

Knjiga „Srpski Rusi, jedan vek ruske emigracije u Srbiji – nasleđe i pouke iz prošlosti“ novinara i pisca Draga Delića opisuje i analizira jedan od najvažnijih događaja u istoriji ruskog i srpskog naroda u toku 20. veka: dolazak ruske emigracije u Srbiju, odnosno Kraljevinu Srba, Hrvata i Slovenaca. Izbegli Rusi ostavili su upečatljiv trag u prosveti, arhitekturi, zdravstvu, avijaciji, građevinarstvu, duhovnom i društvenom životu u gradovima u kojima su se doselili. Skoro da nema oblasti u kojoj nisu ostvarili značajna dostignuća, a ujedno su dali i nemerljiv doprinos preporodu Srbije nakon Prvog svetskog rata i brojnih stradanja. Pred čitaocima su dokumentovane priče o brojnim znanim i/ili zaboravljenim delima vezanim za dolazak ruske emigracije. Na opširan i sveobuhvatan način knjiga predstavlja prvi i za sada jedini osvrt na veliki primer prijateljstva srpskog i ruskog naroda između dva svetska rata.

Napisana je povodom jednog veka ruske emigracije u Kraljevini Srba, Hrvata i Slovenaca, odnosno Srbiji. Značajni centri u kojima su živeli Rusi su bili: Beograd, Sremski Karlovci, Bela Crkva, Bečej, Pančevo, Kikinda, Trstenik, Vrnjačka Banja, itd. Ova knjiga je prijemčiva široj čitalačkoj publici i da predstavlja vodič kroz rusku emigraciju na ovim prostorima, te da je reč o svojevrsnoj enciklopediji Rusa i Ruskinja koji su ostavili neizbrisive i važne tragove u mnogim poljima svog rada. Čak i ako mislite da dosta znate o njima, ovde ćete naći mnogo novih detalja o životu kako znamenitih tako i običnih ljudi.

 


Pročitajte još:

Preuzmite našu Android aplikaciju sa Google Play Store.

Tagovi:

Pročitajte još:

Претрага
Close this search box.