Predškolci se upoznali sa znamenitostima opštine Pećinci

PEĆINCI – Polaznici jedne grupe Predškolske ustanove “Vlada Obradović Kameni” iz Pećinaca, posetili su proteklog četvrtka, u okviru projekta koji sprovode sa svojim vaspitačicama Biljanom Kurjački i Bojanom Nikolić, zgradu Opštine Pećinci i tom prilikom se upoznali sa nekim od znamenitosti pećinačke opštine.

Uz čokoladice i sokiće, pažnju predškolaca držao je Dušan Srećkov iz opštinske Službe sa odnose sa javnošću, koji ih je upoznao sa grbom Opštine Pećinci i njegovim značenjem, kao i sa značajnim industrijskim, prirodnim, socijalnim i kulturnim obeležjima pećinačke opštine.

Cilj posete i samog projekta je, prema rečima vaspitačice Biljane Kurjački da deca upoznaju istoriju svoga mesta, njegov geografski položaj, kao i šta sve deca mogu da pronađu u svojoj okolini, gde i kako da pronađu odgovore na svoja pitanja.

Foto: Opština Pećinci

“Projekat je započet zahvaljujući dečjem interesovanju, koje je počelo njihovim prvim susretom sa osnovnom školom. Mi smatramo da deca treba prvo da upoznaju svoje okruženje i resurse koji se tu nalaze koji su od značaja za sve stanovnike našeg mesta. Pre neki dan smo obišli spomenike u Pećincima. To su mesta pored kojih deca svaki dan prolaze, ali nisu znali šta predstavljaju, zašto su tu, kome su podignuti. Obišli smo spomenik na Suvači i u centru Pećinaca, i deca su tom prilikom saznala zašto su podiguti, zašto i šta se desilo, koliko ljudi je nastradalo. Bilo im je jako zanimljivo da čitaju imena i prezimena palih boraca i nevinih žrtava, kao i da među nastradalima traže svoja prezimena, odnosno prezimena svojih predaka” – rekla je Kurjački.

Tokom posete Opštini Pećinci, deca su pažljivo slušala, ali i prepoznavala neke od znamenitosti, kao što je Obedska bara i Etno kuća, a vaspitačica Kurjački dodaje, da pećinačku grupu pohađaju i deca iz okolnih mesta koja su nedavno, tokom izrade mape svoga mesta, svoje drugare upoznali sa Ogarom i Obrežom i njihovim znamenitostima.

Tokom ove godine u planu je da, u skladu sa interesovanjima dece, posete još Muzej hleba, Poštu u Pećincima, Kulturni centar, crkvu, i neke druge ustanove i institucije koje će deci, kako je rekla Kurjački, koristiti dalje u njihovom školovanju i odrastanju.

Pročitajte još:

Preuzmite našu Android aplikaciju sa Google Play Store.

Tagovi:

Pročitajte još: