Predsednik Vučić položio venac na grobno polje “Topole”: Dan sećanja na žrtve genocida u NDH-a

U jasenovačkim logorima smrti stradalo je oko 700.000 dece, žena i staraca, najviše Srba, Jevreja i Roma.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić prisustvuje obeležavanju Dana sećanja na žrtve zločina – genocida NDH u koncentracionom logoru Jasenovac i njegovom najvećem stratištu u Donjoj Gradini. Obeležavanju Dana sećanja prisustvuje i predsednik Republike Srpske Milorad Dodik.

Predsednik Vučić je položio venac na grobno polje “Topole”.

Sa njim u delegaciji nalaze se i ministri Siniša Mali i Nikola Selaković, kao i predsednik Narodne skupštine Republike Srbije Vladimir Orlić.

Logor Donja Gradina oformljen je 1942. godine u sistemu ustaškog logora Jasenovac, a bio je aktivan sve do završetka Drugog svetskog rata 1945. godine i sloma NDH. Prostirao se na 116 hektara, sa skoro 65.000 kvadratnih metara masovnih grobnica, a u njemu je ubijeno 360.000 ljudi, uglavnom Srba.

Nakon polaganja venaca na grobno polje „Topole“, sledi parastos i pomen žrtvama na grobnom polju „Hrastovi“, posle čega će se obratiti zvaničnici.

Broj ubijenih u jasenovačkim logorima smrti u periodu između avgusta 1941. i aprila 1945. godine nije konačno utvrđen, a poslednja zvanična procena je da je stradalo  oko 700.000  dece, žena i staraca, najviše Srba, Jevreja i Roma.

 

Pročitajte još:

 

Preuzmite našu Android aplikaciju sa Google Play Store.

Tagovi:

Pročitajte još:

Search
Close this search box.