logo transparend vojvodina uzivo

Predsednik Vučić obratio se iz Tirane: Upad na sever Kosova je još jedno nepoštovanje Briselskog sporazuma

Tirana – Danas su na Kosovu i Metohiji, u Zubinom Potoku i Kosovskoj Mitrovici zabeleženi incidenti,  kada je kosovska policija upala u prostorije opštine

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić obraća se iz Tirane sa Samita EU-Zapadni Balkan.

Obraćajući se iz Tirane, Vučić je prvo istakao da je zadovoljan razgovorima u Tirani.

-Razgovarali smo i o strateškim pitanjima, kao što je vizna politika. Otvorenije, iskrenije i poštenije nego ikada smo razgovarali, pa sam zadovoljan što sam imao priliku da čujem i saslušam druge, rekao je Vučić, naglašavajući da je izneo i očekivanja i strahove.

Govoreći o incidentima na Kosovu i Metohiji, Vučić je istakao da je to još jedno nepoštovanje Briselskog sporazuma.

-Dobro je da, prema dosadašnjim podacima, nema informacija o stradalima. Ne znam šta je u glavama ljudi koji stalno podižu tenzije. Važno je da ostanemo uz svoj narod, ali i da sa Albancima obezbedimo mir, rekao je Vučić.

Kada je reč o sastancima koje je imao danas u Tirani, Vučić je istakao da je imao veoma dobre razgovore sa holandskim i belgijskim premijerima u okviru bilateralnih razgovora, a sreo se i sa Makronom, Orbanom, sa najvećim brojem predstavnika EU i Zapadnog Balkana.

-O brojnim temama smo razgovorali, vladavini prava, energetici, a bili smo tema i po pitanju ne uvođenja sankcija Rusiji i na to sam odgovorio bez uvijanja. Nikome se nisam dodvoravao, pokazivao dokumenta i ukazivao na činjenice, rekao je Vučić priznajući da mu je drago što je promenio odluku te otišao u Tiranu.

Kada je reč o deklaraciji u njoj se navodi da se očekuje usklađivanje sa spoljnom politikom i uvođenjem sankcija, Vučić je podsetio da naš narod dobro zna šta su sankcije, te da su naši stavovi drugačiji po pitanju teritorijalnog integriteta, ali i rušenja energetskog sistema 1999. godine.

Na pitanje hoće li uvesti sankcije, Vučić je odgovorio: „To ću da pitam narod u Srbiji, Parlament i Vladu, a pomalo ću i ja da se pitam. Ja mnogo držim do toga da mi odlučujemo o svojoj budućnosti, a ne neko drugi“, poručio je Vučić.

-To je početak za razgovore. Nema vremenskog okvira. Šta znači vremenski okvir? Da u tri meseca rešite nešto što niste rešili u stotinu i više godina. Ako ne rešimo, onda šta? Pišemo amandmane svetom Petru da on produži rok na još tri meseca? Kada čujete da neko insistira na rokovima, a 10 godina ne mogu da implementiraju ZSO, pa kako mislite? Pa moraju prvo to da bismo prešli na nešto drugo. Ne pišu rokovi, oni su mudri, znaju da je to nemoguće. Ali moramo da tražimo kompromisna rešenja, da bi naše ekonomije mogle da idu napred, da razmišljamo o obnovljivim izvorima energije… Za nas mnogo važnih tema, poručio je Vučić.

Pročitajte još:

Preuzmite našu Android aplikaciju sa Google Play Store.

Tagovi:

Pročitajte još:

Претрага
Close this search box.