Predsednik Srbije u poseti fabrici i razvojnom centru nemačke kompanije Brose u Pančevu

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on email
Email

PANČEVO – Predsednik Srbije Aleksandar Vučić započeo je posetu fabrici i razvojnom centru nemačke kompanije Brose u Pančevu.

Vučić je odmah po dolasku u Brose održao sastanak sa rukovodstvom kompanije.

Posle obilaska fabrike predsednik je rekao da će više od 40 odsto biti inženjeri i skoro isto toliko zaposlenih sa visokom stručnom spremom.

“Neverovatno kako Broze izgleda, nadrealno” rekao je predsednik i dodao da su u toj prosečne plate višestruko veće od prosečnih plata u Srbiji. U njoj rade Pančevci i Beograđani ali i zaposleni iz centralne Srbije poput Smedereva i Smederevske Palanke.

“Tek će Pančevo da oživI”, dodao je predsednik govoreći o nemačkoj fabrici u kojoj je 350 zaposlenih i koja sarađuje sa fakultetima te prima na praksu studente što u Pančevu, što u Nemačkoj. Fabrika sarađuje i sa Mašinskom školom.

“Ovo je možda najbolje nešto što smo u Srbiji uradili”, rekao je predsednik govoreći o fabrici Brose.

U obilasku fabrike predsednik je porazgovarao i sa Natašom, zaposlenom u fabrici, koja mu je pokazala deo proizvoda koji se tu prave.

Na kraju obilaska predsednik je pozdravio sve prisutne, zaposlene, upravu fabrike i rekao da je oakva fabrika velika stvar za Pančevo, Banat i Srbiju pa se našalio da pola tehničkih stvari nije razumeo šta se sve tu pravi ali da je neverovatno kako fabrika izgleda.

“Prošle godine potpisali smo ugovor, ako se ne varam 6. marta 2020. godine smo postavili kamen temeljac. I evo nas ovde, ukupno će biti 1.100 zaposlenih. Verujemo da će izvoz biti ogroman, velika stvar za Pančevo, Banat, Beograd, Novi Sad i druga mesta, Ukupna investicija je 180 miliona evra, a verujemo da će iznos kada se sve završi do 2025. biti ogroman. Pitao sam ljude, pa su mi govorili da su došli iz različitih mesta naše lepe zemlje, a ono što mi se najviše dopalo je da sam video naše ljude koji su puni energije, ambicije. Mi smo kao država pomogli i na to sam ponosan jer znamo da će 1.000 ljudi ovde imati izvanredan posao”, rekao je Predsednik.

Napomenuo je da misli da Pančevci još uvek nisu svesni šta su dobili, a potom je govorio o infrastrukturnom spajanju Pančeva sa mrežom autoputeva. kada se izgradi obilaznica, to će biti mesto kao u raju”, rekao je Vučić.

“Mi sada moramo da završavamo i taj četvrti i peti sektor, od Bubanj potokoka, preko Vinče, do Pančeva. Tada smo spojili sve auto-puteve prema Zagrebu, Subotici, Budimpešti, prema Nišu. Totalno druga zemlja, ne samo drugi grad, ali je ovo za Pančevo važno. Pančevo je kao neko neverovatno mesto, sve cene će da skaču i rastu zbog blizine Beograda. Kada se izgradi obilaznica, to će biti mesto kao u raju”, rekao je Vučić.

Izgradnja novih pogona Brosea počela je u martu 2020. godine, a od jula ove godine više od 350 zaposlenih prizvodi električne motore ventilatora za automobilske hladnjake i elektroniku.

Puštanje proizvodne linije na kojoj će se izrađivati električne pumpe za ulje planirano je za početak 2022. godine.

Brose će do početka naredne godine uložiti ukupno 120 miliona evra u prvu fazu izgradnje pogona, koji se prostiru na oko 60.000 kvadratnih metara.

Već je najavljeno proširenje proizvodnih linija gde bi do 2025. godine trebalo da radi ukupno 1.100 zaposlenih, uz ciljani promet srpskog dela kompanije od oko 440 miliona evra.

Brose se odlučio za lokaciju u Pančevu zbog toga što je to razvijen industrijski grad u kome postoji veliki broj kvalifikovanih stručnjaka, a u obližnjem Beogradu i Novom Sadu renomirani univerziteti sa kojima kompanija želi da sarađuje.

Ove jeseni će 20 studenata iz Srbije obaviti stručnu praksu u Broseovoj fabrici u Pančevu, a neki od njih i u Nemačkoj, najavila je kompanija.

Tagovi:

Pročitajte još: