Predsednik opštine Kula o pošumljavanju i očuvanju ekosistema

sastanak-kula
KULA – Budući da se u javnosti poslednjih dana povela rasprava o orezivanju grana na drveću kod nekadašnjeg Doma zdravlja u Kuli, te je navedeno kako je orezivanje urađeno neadekvatno, predsednik opštine Kula istakao je da je orezivanje redovna aktivnost Javnog komunalnog preduzeća „Komunalac“ Kula, te da ovo preduzeće sprovodi mere po nalogu ili prijavi.

Grane koje su otklonjene, prema Miljanićevim rečima, urađene su iz bezbednosnih razloga, budući da su se nalazile previše blizu stambenih objekata, a tri bagrema su u potpunosti uklonjena jer su oštetila šahte, kao i kanalizacionu infrastrukturu. Naveo je i da je ovaj posao urađen pod rukovodstvom stručnih službi. Opština Kula, kao jedan od prioriteta, svakako ističe povećavanje pošumljenosti, pa je tako, za svako uklonjeno stablo, posađeno oko 10 novih. Akcije pošumljavanja vrše se i na poljoprivrednim površinama, kao i livadama, gde se prave veći zasadi. Ove godine je u planu pošumljavanje više od 100 hektara zemljišta na teritoriji kulske opštine. Naglasio je i da nema razloga za zabrinutost, budući da je sadnja u zadnjih nekoliko godina vidno uvećana.

Kada je u pitanju zoohigijena, službe „Komunalca“ predano rade na besplatnom sterilisanju i čipovanju pasa, ali da i pored velikih napora ponekad dođe do problema sa prisustvom pasa lutalica na ulici, kao što je bio slučaj u Sivcu, gde je izujedano maloletno dete. Miljanić je apelovao na sugrađane da svoje vlasničke pse ne napuštaju, te i ako to učine, da se prijavi nadležnoj zoohigijenskoj službi, kako bi psi bili smešteni u azil. Neodgovornost vlasnika čest je izazivač ovakvih nesreća, ali nastaviće se ulaganje dodatnih napora kako bi se situacija poboljšala.

Aktuelna tema je i kvalitet vode u Liparu, to jest funkcionisanje seoskog bunara. Damjan Miljanić izneo je činjenicu da je vodovodna mreža u Liparu dovedena u nezavidnu situaciju, budući da se upravljanje mora poveriti komunalnom preduzeću, koja po zakonu ima nadležnost da time upravlja, a koja posledično ima i stručne kapacitete za održavanje iste. Bunar, koji je delom izgrađen od samodoprinosa nije u funkciji, ne zato što je neispravan, već zato što je u pitanju izostanak prelaska nadležnosti sa Mesne zajednice na komunalno preduzeće. On je naveo i da će posebna tačka Dnevnog reda na Opštinskom veću biti upravo stvaranje formalnih zakonskih uslova da se bunar priključi i profunkcioniše.

 

Pročitajte još:

 

Preuzmite našu Android aplikaciju sa Google Play Store.

Tagovi:

Pročitajte još:

Претрага
Close this search box.