logo transparend vojvodina uzivo

Predoziranje vitaminom C: Da li prevelika doza ovog vitamina ima nuspojave?

Da li je predoziranje vitaminom C učestala pojava, kako se manifestuje i koje su posledice, pokušavamo da otkrijemo u nastavku.

Kao što znamo, vitamin C je važan nutrijent i u prirodnoj formi, nalazi se u voću i povrću. Dovoljan unos ovog vitamina je važan za održavanje zdravog imunog sistema, a uz to, vitamin C pomaže u zarastanju rana, održavanju zdravlja kostiju i poboljšava funkcionisanje mozga.

Neki stručnjaci mišljenja su da suplementi ovog vitamina imaju veće benefite od konzumiranja namirnica bogatih ovim vitaminom. To je i jedan od razloga zašto pijemo vitamin C u tabletama- da bismo sprečili prehladu i grip. Međutim, mnogi suplementi sadrže ogromne doze ovog vitamina, što može izazvati neželjene efekte u nekim slučajevima.

Predoziranje vitaminom C

Za razliku od suplemenata koji se razlažu u mastima, vitamini poput vitamina C razlažu se u vodi i samim tim, telo ih ne pohranjuje. Umesto toga, vitamin C se prenosi do tkiva preko telesnih tečnosti, a višak se izbacuje urinom.

Budući da telo ne čuva vitamin C, važno je konzumirati namirnice bogate njime, i to na dnevnom nivou. Ipak, prevelika doza ovog vitamina ima brojne negativne posledice po naše telo.

U većim dozama, vitamin C može da izazove digestivne probleme poput dijareje i mučnine. Isto tako, veća doza ovog vitamina dovodi do refluksa kiseline.

Vitamin C se vezuje za nehemesko gvožđe, koje se nalazi u biljnim namirnicama. A zahvaljujući njemu, telo ga lakše apsorbuje. Međutim, osobe koje pate od stanja koje povećavaju rizik od akumulacije gvožđa u telu (hemohromatoza) moraju da budu oprezni s količinom vitamina C koje unose u organizam.

Pod ovim uslovima, uzimanje vitamina C povećava nivo gvožđa u telu, što može da napravi ozbiljnu štetu na srcu, jetri, pankreasu, štitnoj žlezdi i centralnom nervnom sistemu.

Višak vitamina C telo posmatra kao oksalat (telesni otpadni produkt) koji se najčešće izbacuje urinom. Mežutim, pod nekim okolnostima oksalat se vezuje za minerale i stvara kristale koji formiraju kamenje u bubrezima. Konzumiranje prevelike količine vitamina C može da poveća nivo oksalata u telu te da dovede do pojave bubrežnog kamenja.

A koliko je vitamina C previše?

Stručnjaci odrasloj osobi savetuju da ne uzimaju više od 2000 miligrama vitamina C. U prevodu, ukoliko konzumirate suplemente, savet je da žene uzimaju 75 miligrama dnevno, a muškarci 75 miligrama.

Preuzmite našu Android aplikaciju sa Google Play Store.

Tagovi:

Pročitajte još:

Претрага
Close this search box.