Prednosti i nedostaci gajenja dunje

Dunja je veoma značajna voćka i njen drugi naziv je rajska jabuka. Smatrala se simbolom plodnosti i koristi se kao sveža i kao prerađena i kao takva našla je namenu i u domaćinstvu i u industriji.

Prednosti gajenja dunje su:

• nedostatak plodova na tržištu i relativno dobre cene
• kasno cveta i ne izmrzava od poznih prolećnih mrazeva
• može se gajiti na prcelama u dolinama reka
• skromnih je zahteva prema uslovima gajenja
• jednostavna je za gajenje, brzo prorodi i brzo postiže punu rodnost
• postiže visoke prinose i lako se bere (od 30 do 50 tona po hektaru)
• organizovan otkup na mestima proizvodnje (posebno u većim proizvodnim područjima)
• veoma raznovrsna upotreba ploda
• dekorativna biljka

Foto: Envato

Pored ovih brojnih prednosti, dunja ima i svoje nedostatke. A to su:

• osetljiva na bakterijsku plamenjaču
• nema navike korišćenja plodova
• relativno skromna ponuda sorti
• permanentni nedostatak sadnica
• mala potrošnja
• malo preradnih kapaciteta

Što se tiče svetskih proizvođača, Turska je svetski lider u proizvodnji dunje. Što se tiče proizvodnje dunje u Srbiji, može se reći da je nedovoljno razvijena ili sa mnogo obolelih stabala na usitnjenim parcelama. Jedna od glavnih karakteristika u zasadima dunje je sušenje stabala neposredno pred berbu.

Ovo su sve prednosti i nedostaci u proizvodnji dunje, a osnovna preporuka našim poljoprivrednicima je da se više osvrnu na gajenje dunje u svojim zasadima jer dunja zahteva baš ove uslove koji se nalaze na našem području.

Pročitajte još:

 

Preuzmite našu Android aplikaciju sa Google Play Store.

Tagovi:

Pročitajte još:

Претрага
Close this search box.