Predlog jelovnika za Veliki petak

Vernici koji obeležavaju Uskrs po Gregorijanskom kalendaru, danas obeležavaju Veliki petak, dan raspeća Isusa Hrista.

Na posnim trpezama je najčešće zastupljena riba, shodno tome u nastavku teksta možete pročitati par naših predloga.

Za predjelo ili doručak možete napraviti pitu sa prazilukom i pečurkama:
Od sastojka vam je potrebno:

2 glavice crnog luka
1 praziluk
700g pečuraka
2 čena belog luka
220ml ulja
500g kora za pitu
so, biber po ukusu

Za nadev od griza vam je potrebno:

350ml kisele vode
14 kašika griza
1/2 praška za pecivo
1 kašičica soli

Za jedan rolat biće vam potrebne 4 kore, njih filujte ovim redom:

Na prvu koru naneti nadev od griza, na drugu koru pečurke, na treću nadev od griza i na četvrtu pečurke i to sve urolati uz dužinu.

Kada su sve kore potrošene, pitu prelijte sa nadevom od griza, nakon toga je stavite da se peče u zagrejanu rernu oko 35 minuta na 220 stepeni.

Za glavno jelo možete spremiti pečenu pastrmku sa krompirom i blitvom.
Foto: Pixabay/RitaE
Od sastojka vam je potrebno:

4 pastrmke od po 300-400 g
3 lista žalfije,
peršun,
2 čena belog luka,
3/4 šolje suvog belog vina,
1,5 limun,
6 supenih kašika ulja,
so i biber po ukusu

Pečena pastrmka se priprema na sledeći način:

Prvenstveno dobro očistite i operite pastrmku.

Nakon toga pripremite marinadu na sledeći način: u činiji izmešati iseckanu žalfiju, peršun, beli luk, ulje, limunov sok, vino, so i biber i dobro izmešati.

Premazati marinadom pastrmku (i spolja i iznutra), pa peći na 200 stepeni oko dvadeset minuta. Kako pastrmka ne bi bilia suva, treba je često prelivati tečnošću koju je riba ispustila tokom pečenja. Nakon toga je poslužite sa barenim krompirom i blitvom.

Za večeru možete napraviti posnu palentu sa krompirom.
Foto: Pixabay/TheUjulala
Od sastojka vam je potrebno:

pola kilograma krompira
400 grama kukuruznog brašna
pola šoljice ulja
so i biber po ukusu

Priprema:

Krompir dobro operite, oljuštite i isecite na manje komade, pa ga kuvajte u posoljenoj vodi petnaestak minuta. Kad se skuva, u vodu sipajte ulje i kukuruzno brašno i kuvajte, mešajući sve vreme još petnaestak minuta.

Gotovu palentu skinite sa šporeta, i kad se prohladi, rasporedite je u kalup za projice ili u manji pleh. Nakon toga poravnajte smesu odozgo i zapecite u rerni zagrejanoj na 200 stepeni oko pet-šest minuta, da se uhvati lepa korica.

Zapečenu palentu služite toplu, samu, ili kao prilog uz neku od posnih čorbi.

Za kraj vam ostavljamo jednu ukusnu posnu poslasticu.
Oblande su poznate svima jer sa sobom nose najlepše uspomene iz detinjstva, pogotovo kada ih baka spremi.

Izdvojili smo Jadro oblande kao glavnu poslasticu koju možete poslužiti na porodičnoj trpezi.

Od sastojka vam je potrebno:

1 veće pakovanje oblandi
250 g margarina
300 g šećera
250 ml vode
300 g posne mlevene plazme
150 g mlevenih oraha
100 g posne čokolade
po želji korica narandže

Posne Jadro oblande se pripremaju na sledeći način:
Foto: Wikimedia.Commons/Nikolastaverna

Otopite šećer, margarin i vodu. Samo da proključa, skinite sa vatre i dodajte keks, orahe i koricu narandže. Fino sjedinite i podelite na dva jednaka dela. U jedan deo dodajte čokoladu i mešajte da se otopi i sjedini.

Ostavite da se fil prohladi, da bude mlak i filujte korice naizmenično, tamni pa svetli deo. Poklopite nekim težim predmetom i ostavite da se prohladi.

Prijatno! Srećni praznici!

Preuzmite našu Android aplikaciju sa Google Play Store.

Tagovi:

Pročitajte još:

Претрага
Close this search box.