Pravoslavni hram u Kovačici obeležio svoju slavu

KOVAČICA – Pravoslavni Hram Pokrova Presvete Bogorodice u Kovačici obeležio je juče svoju slavu. Ovim povodom, Kovačicu je juče posetio i svojim prustvom uveličao obeležavanje hramovne slave, episkop banatski gospodin Nikanor.

Slava se obeležava uz slavski kolač, sveću i žito, tako je bilo i ovog puta. Posle liturgije obavljeno je i rezanje slavskog kolača, a kumstvo je dalje predato među vernicima kovačičke parohije.

Crkva je oduvek proslavljala Presvetu Bogorodicu kao zaštitnicu i pokroviteljku hrišćanskog roda, te je ovaj dan u narodu smatran za velikim i značajnim danom pravoslavne vere.

Dan Pokrova Presvete Bogorodice proslavlja se kao dan kada se ona pojavila za vreme molitve 911. godine. Ona se na ikonama zato i prikazuje sa pokrovom u rukama i okružena svetiteljima. Odežda njena je upravo simbol pokroviteljstva, odnosno, zaštite od pomora, bolesti i gladi.

U našem narodu ovaj praznik naročito slave žene, poste i veruju da će lakše da rađaju i podižu decu. Praznik je u narodu poznat i kao Pokrovica.
Svetu arhijerejsku liturgju služili su episkop banatski gospodin Nikanor, zatim jerej kovačičke crkve i paroh pri hramu Veselin Todorović i sveštenici crkava iz opštine Kovačica i šire.

Pored pravoslavne crkve u Kovačici, ovu slavu obeležava i Pećka Patrijaršija.

Tagovi:

Pročitajte još:

Претрага
Close this search box.