Prateći program izložbe “Pomorišac – Vasa Pomorišac” – Za vikend autorsko vođenje i radionice za najmlađe

NOVI SAD – U petak, 23. februara u 19.00 sati biće održano autorsko vođenje dr Ane Ereš, istoričarke umetnosti, kroz izložbu Pomorišac – Vasa Pomorišac, dok u u subotu, 24. februara za sve zainteresovane biće održane kreativna radionica za decu od 5 do 10 godina i likovna radionica za tinejdžere od 11 do 14 godina posvećene izložbi Pomorišac – Vasa Pomorišac u Galeriji Matice srpske.

Kreativna radionica za decu od 5 do 10 godina, koja se održava u subotu od 11.00 do 12.30 sati – Bienvenue à Paris.

Poslednja avantura iz ciklusa radionica Vasina uzbudljiva putovanja nas ove subote vodi u Francusku. Poslednja stanica biće bulevar Monparnas u Parizu, mesto u kome je Pomorišac proveo nekoliko godina svog života. Vasa je, poput svojih kolega slikara i slikarki Bogdana Šuputa, Ljubice Cuce Sokić i Predraga Milosavljevića, koji su u isto vreme živeli u Parizu, slikao mirne pariske ulice. Deca će imati priliku da, tokom kreativnog dela radionice, prošetaju ulicama koje je Pomorišac slikao na svojim delima iz pariskog perioda, i da otkriju šta je Pariz činilo tako posebnim gradom koji je mnogo umetnika biralo kao svoje odredište, ili bar usputnu stanicu. U kreativnom delu radionice, deca će napraviti svoje razglednice iz Pariza, koje će potpisati pozdravima na francuskom jeziku.

Radionice se realizuju za maksimalno 15 mališana uzrasta od 5 do 10 godina, a prijave su obavezne putem linka: https://forms.gle/WJ8fnujy649NAruX6

Likovna radionica za tinejdžere od 11 do 14 godina, u subotu od 16.00 do 17.30 sati – Pade vezir u travu na glavu

Pored raznovrsnog umetničkog izraza Vase Pomorišca sa kojim su deca imala prilike da se susretnu tokom prethodnih radionica u oktobru i februaru, ne možemo da zanemarimo polje ilustracija u kom se takođe uspešno ostvario. Tokom radionice Pade vezir u travu na glavu, deca će se upoznati sa ilustracijama narodnih pesama koje je Vasa radio za Narodnu knjigu, kao i ilustracijama knjiga za decu. Zajedno sa muzejskim edukatorkama, dobro će osmotriti Vasine ilustracije, otkriti koje tehnike je njčešće koristio i kakav stil je razvio u ovom domenu, a zatim će i sami ilustrovati jednu narodnu pesmu po uzoru na Vasu.

Radionice se realizuju za maksimalno 15 učesnika uzrasta od 11 do 14 godina, a prijave su obavezne putem linka: https://forms.gle/eKAmWMy97Q8qMxfaA

Ulaz na obe radionicu iznosi 200 dinara po detetu.

Pročitajte još:

 Preuzmite našu Android aplikaciju sa Google Play Store.

Tagovi:

Pročitajte još:

Претрага
Close this search box.