logo transparend vojvodina uzivo

Povrće koje obara pritisak i šećer

Iako se običan kupus često nađe na trpezi, crveni ili ljubičasti kupus ima mnogo više minerala i vitamina od belog.

Aromatični crveni kupus u poređenju sa belim, ima veći sadržaj vitamina C. Takođe, u crvenom kupusu nalazi se veća količina vitamina E. Kupus je bogat još i fosforom i kalcijumom.

Iako se običan kupus često nađe na trpezi, crveni ili ljubičasti kupus ima mnogo više minerala i vitamina od belog.

Aromatični crveni kupus u poređenju sa belim, ima veći sadržaj vitamina C. Takođe, u crvenom kupusu nalazi se veća količina vitamina E. Kupus je bogat još i fosforom i kalcijumom.

Najbolje je da ga koristite u salati, sirovog. Neki savetuju i sok, koji možete popitu ujutru, a delotvoran je jer oblaže creva. Ipak, konzumirajući salatu, unećete više neophodnih vlakana.

 

Evo šta sve može ovaj sjajni kupus:

Čisti krv

Veoma je bogat mineralima što doprinosi boljem radu metabolizma, pre svega u pročišćavanju. krvi. Delotvoran je i u slučaju artroze, gastritisa, kolitisa, zamora, problema sa aknama, dermatoze, insuficijencije bubrega i jetre.

 

Poboljšava probavu

Poznato je da crveni kupus ima odličan efekat na probavu i sprečava opstipaciju. Sok od kupusa je takođe vrlo efikasan kod tretiranja čireva, naročito peptičkog čira.

Umiruje kašalj i smanjuje promuklost

Sirup od crvenoga kupusa smiruje kašalj i smanjuje i ublažava sekreciju u disajnim putevima. Možete da iscedite sok i pomešate sa medom i uzimate po kašičicu dnevno.

Da ne bi ostali bez glasa, mnogi pevači prie izlaska na scenu popiju šoljicu mlake supe od kupusa, u koju je dodaju jedno žumance. Kupus oblaže glasnice i čisti disajne puteve.

 

Smanjuje nivo holesterola i čisti jetru

Još jedna prednost crvenog kupusa je to što snižava holesterol i mokraćnu kiselinu, zahvaljujući velikoj količini sumpora . Ta količina je zaslužnai za njegov karakterističan ukus.

 

Blagotvorno deluje na želudac

Tri nepune čaše soka svežeg kupusa na dan najbolji su lek za čireve na želucu. Sok se preporučuje i preventivno jer oblaže sluzokožu želuca i creva.

 

Umanjuje znakove starenja

Kupusov sok sadrži veliku količinu antioksidanata i vitamina A, C i E, pa pomaže proizvodnju kolagena, a to dodatno omogućava da  održite kožu hidriranom, mekom, glatkom i sjajnom.

 

Pogoduje dijabetičarima

Konzumiranje crvene verzije ovog povrća će vam pomoći da kontrolišete nivo šećera u organizmu zahvaljujući svom prirodnom insulinu. Takođe sadrži malo kalorija i ugljenih hidrata.

 

Možete da redukujete telesnu težinu

Dijeta na bazi kupusa je jako popularna. Kako ova namirnica sadrži malo kalorija, a redukuje glad, smatra se genijalnim saveznikom u borbi protiv viška kilograma.

Preuzmite našu Android aplikaciju sa Google Play Store.

Tagovi:

Pročitajte još:

Претрага
Close this search box.