logo transparend vojvodina uzivo

Povodom Svetskog dana borbe protiv raka u ponedeljak i utorak preventivni pregledi na više lokacija u gradu

NOVI SAD – Povodom obeležavanja 04. februara 2024. godine Svetskog dana borbe protiv raka, službe Doma zdravlja „Novi Sad“ će na nekoliko punktova u gradu obeležiti ovaj značajan datum.

Preventivni centar Doma zdravlja „Novi Sad“ obeležiće ovaj datum sa javnim manifestacijama u ponedeljak 05.02.2024. godine od 09:00 do 12:00 časova u TC “Merkator” i u utorak 06.02.2024. godine u Univerexportu objektu “021” od 09:00 do 12:00 časova sa sledecim aktivnostima:

Kontrola šećera iz kapi krvi, kontrola visine krvnog pritiska i pulsa, izračunavanje BMI, kontrola CO (ugljen monoksida) u izdahu kod pušača, edukacija o značaju ranog skrininga za rak pluća i edukacija za samopregled dojki i testisa.

Služba stomatologije će se priključiti sa savetima o očuvanju zdravlja zuba i usne duplje.

Međunarodno udruženje za borbu protiv raka ove godine je pokrenulo novu trogodišnju kampanju povodom obeležavanja Svetskog dana borbe protiv raka u kojoj se okupljaju pojedinci, organizacije i vlade širom sveta u cilju smanjenja nejednakosti u pristupu preventivnim uslugama, dijagnostici, lečenju i nezi obolelih od raka.

U prvoj godini kampanje, fokus je na smanjenju prepreka u pristupu preventivnim uslugama, dijagnostici, lečenju i nezi obolelih od raka.

Svake godine 19,3 miliona osoba oboli od nekog oblika raka, a 30-50% svih oblika raka se može sprečiti usvajanjem zdravih stilova života, redovnim skrining pregledima, ranim otkrivanjem i blagovremenim lečenjem. Međutim, 75% svih prevremenih smrtnih ishoda od raka u svetu do 2030. godine i dalje će se registrovati u nerazvijenim i srednje razvijenim zemljama.

Rak pluća, rak dojke i rak debelog creva su vodeće lokalizacije raka u obolevanju i u umiranju. Ove tri vrste raka čine zajedno jednu trećinu novoobolelih i umrlih osoba od raka u svetu.

Srbija se prema procenama Međunarodne agencije za istraživanje raka svrstava među 40 zemalja Evrope u grupu zemalja sa srednjim rizikom obolevanja (nalazi se na 12. mestu) i visokim rizikom umiranja od malignih bolesti u Evropi (na drugom mestu odmah posle Mađarske). Procenjene stope obolevanja od svih malignih tumora su niže kod muškaraca nego kod žena.

Pročitajte još:

Preuzmite našu Android aplikaciju sa Google Play Store.

Tagovi:

Pročitajte još:

Претрага
Close this search box.