Povodom Evropskog dana parkova Grad Zrenjanin ukazuju na značaj zelenih površina

ZRENJANIN – Povodom 24. maja, Evropskog dana parkova, JKP “Čistoća i zelenilo” Zrenjanin  i Grad Zrenjanin ukazuju na značaj zelenih površina, potrebu za njihovim održavanjem i obnavljanjem i najavljuju nove aktivnosti usmerene ka tome, kao nastavak brojnih akcija već realizovanih u toku ove i prošle godine godine.

Programom održavanja javnih zelenih površina, koji odlukom lokalne samouprave sprovodi JKP “Čistoća i zelenilo” Zrenjanin, obuhvaćeno je više parkovskih površina i posebnih lokacija, kao što su Karađorđev park, Plankert, Čokliget, Spomen park “Bagljaš”, Železnički park, Putnikovo, Šećeranski park, Titov gaj, Brankovan, Park mladosti, izletište Šumica i Trg Dositeja Obradovića.

Redovno sakupljanje otpada, košenje trave, odnošenje lišća, sanitarna seča, okopavanje i orezivanje sadnog materijala i sadnja sezonskog cveća aktivnosti su koje se realizuju u parkovima. Održavanje parkova i ozelenjavanje, koje podrazumeva i podizanje novih drvoreda u ulicama i oplemenjivanje pojedinih javnih površina, ove godine je rezultiralo nizom prigodnih akcija, u kojima su, osim Grada Zrenjanina, učestvovali i naši sugrađani, građanska udruženja i društveno-odgovorne kompanije. Zelene površine i zdravi drvoredi predstavljaju „pluća“ zdrave sredine, njihovim redovnim održavanjem se postiže i stvaranje prijatnog ambijenta javnih prostora u kojima građani provode svoje slobodno vreme.

Zahvaljujući odličnoj saradnji Ministarstva za zaštitu životne sredine Republike Srbije, Grada Zrenjanina i JKP „Čistoća i zelenilo“ pokrenut je projekat, u okviru kojeg je bilo opredeljeno preko 20 miliona dinara za ozelenjavanje parka Putnikovo i gde je zasađeno više od tri stotine sadnica.

U Karađorđevom parku sprovedena je rekonstrukcija zelenila u sklopu prve faze projekta, u Spomen parku na Bagljašu zasađene nove sadnice, kao i u Parku pored železničke stanice.

Uskoro predstoji potpisivanje ugovora o izvođenju radova na projektu “Rekonstrukcija zelenila Karađorđevog parka u Zrenjaninu-faza II”. Vrednost projekta je oko 7 miliona dinara. Početak radova se očekuje na jesen 2023.godine, po završetku vegetacije, a završetak radova do kraja 2023.godine.

U planu je i sanacija i rekonstrukcija najstarijeg parka  – „Plankove bašte“, za šta je urađen projekat, a realizuju ga Grad Zrenjanin i Unija poslodavaca Zrenjanin. Kako je predviđeno, u tom parku biće postavljeno i novo dečije igralište.

Podsećanja radi, iz programa ozelenjavanja Grada Zrenjanina u toku 2022. godine zasađeno je ukupno 1.385 sadnica,  a kako bi se oblast ekologije dodatno unapredila na predlog gradonačelnika u našem gradu formiran je „Zeleni savet“ i urađena „Zelena agenda“ u kojoj značajno mesto zauzima i briga o zrenjaninskim parkovima.

Pročitajte još:

Preuzmite našu Android aplikaciju sa Google Play Store.

Tagovi:

Pročitajte još: