Povećan broj pacijenata sa respiratornim oboljenjima u opštini Stara Pazova

STARA PAZOVA – Primetno je povećan broj pacijenata sa respiratornim akutnim infekcijama i u Domu zdravlja dr Jovan Jovanović Zmaj u Staroj Pazovi što je uobičajeno za ovaj period godine kažu lekari.

U poređenju sa opštom medicinom, gde se dnevno javi od 50 do 70 pacijenata, više je ovakvih slučajeva na dečjem odeljenju.

Dnevno bude oko 5 do 7 potvrđenih slučajeva kovida, oboleli se javljaju svom izabranom lekaru i vlada  blaža klinička slika.

“Od zapušenog nosa, preko zapaljenja sinusa, grla, ždrela a manji broj pacijenata ima bronhitis, dok se sa upalom pluća na mesečnom nivou po lekaru pojavi jedan pacijent”, objasnila je   dr Biljana Grubić Dedijer, načelnica opšte medicine u DZ dr J.J. Zmaj, Stara Pazova.

Foto: RTV Stara Pazova

U opštini Stara Pazova za sada je potvrđen samo jedan slučaj velikog kašlja, koji je u narodu poznat i kao magareći kašalj i to kod novorođenčeta, koje još nije primilo vakcinu, jer je ovo bakterijska infekcija protiv koje je vakcinacija u obavezna u kalendaru imunizacije dece.

Takođe je primećeno je da malo opao procenat  vakcinacije u odnosu na prethodni period što bi moglo dovesti do većeg broja oboljevanja od velikog kašlja, što bi povećalo šansu da se zaraze i oni koji su vakcinisani, ali bi imali blaže simptome, dodala je dr Biljana Grubić Dedijer.

Preporuka je da se izbegava boravak u zatvorenom prostoru gde je mnogo osoba i da se nose maske, koje su trenutno obavezne u zdravstvenim ustavama.  Takođe je savet, ne uzimati lekove na svoju ruku, već se javiti lekaru zbog dijagnoze i adekvatnog lečenja.

Pročitajte još:

Preuzmite našu Android aplikaciju sa Google Play Store.

Tagovi:

Pročitajte još:

Search
Close this search box.