Potpisano prvih 20 ugovora za energetsku efikasnost u opštini Stara Pazova

STARA PAZOVA – Danas su u zgradi Opštine Stara Pazova potpisani ugovori po javnom pozivu za sufinansiranje mera energetske efikasnosti za koji je sredstva obezbedilo nadležno Ministarstvo rudarstva i energetike i opština Stara Pazova.

Preko 400 domaćinstava će iskoristiti sredstva za postavljanje izolacije, promenu stolarije, ugradnje efikasnih kotlova za grejanje ili solarnih panela, zahvaljujući programu sufinansiranja mera energetske efikasnosti koja se treću godinu sprovodi u Staropazovačkoj opštini. Ministarstvo rudarstva i energetike i lokalna samouprava daju po 20 miliona odnosno 50% ukupnih trošova. Prvih dvadeset sugrađana je potpisalo ugovore.

Foto: RTV Stara Pazova

Iz opštine Stara Pazova naglašavaju da je ova lokalna samouprava za ove namene izdvojila ubedljivo najviše sredstava od svih opština u Srbiji i da će ih dodatno povećati i u sledećoj godini.

“Videli smo da je ovo jedna jako dobra mera. U novom budžetu za narednu godinu planiramo da izdvojimo oko 50 miliona, a toliko će izdvojiti i Ministarstvo. Ukupna investicija za meru energetske efikasnosti za narednu godinu iznosiće 200 miliona dinara”, rekao je predsednik Opštine Đorđe Radinović.

Iz lokalne samouprave ističu da svi koji su u ovoj godini konkurisali i ispunili uslove ujedno i dobili subvencije. Takođe pohvaljuju i uspešnu realizaciju onih koji su sredstva dobili ranijih godina.

Zamenom prozora i vrata građani mogu da uštede oko 20% energije potrebne za grejanja, postavljanjem termičke izlacije spoljnih zidova 30%, a zamenom starih grejnih tela novim kotlom na biomasu ostvaruje se ušteda od oko 30% primarne energije.

Pročitajte još:

Preuzmite našu Android aplikaciju sa Google Play Store.

Tagovi:

Pročitajte još:

Search
Close this search box.