logo transparend vojvodina uzivo

Potpisan ugovor o saradnji između kompanije „Toyo tire“ i Tehnološkog fakulteta Novi Sad

NOVI SAD – U zgradi Rektorata Univerziteta u Novom Sadu potpisan je novi ugovor o saradnji između kompanije Toyo Tire i Tehnološkog fakulteta Novi Sad Univerziteta u Novom Sadu.

Ovim ugovorom otvaraju se vrata za proširenje dosadašnje uspešne saradnje između Toyo Tire i Tehnološkog fakulteta i to u cilju istraživanja i razvoja iz oblasti recikliranja gume i dobijanja gume iz obnovljivih sirovina dostupnih na teritoriji AP Vojvodine.

Ugovor su u ime ugovornih strana potpisali Kenta Kuribajaši, generalni direktor kompanije Toyo Tire za Evropu (Toyo Tire Holdings of Europe GmbH) i prof. dr Biljana Pajin, dekanica Tehnološkog fakulteta. Domaćin događaja bio je rektor Univerziteta prof. dr Dejan Madić.

Događaju su takođe prisustvovali Boško Vučurević, predsednik Privredne komore Vojvodine, Keničiro Takasago, SVP Toyo Tire Serbia i prof. dr Nikola Jorgovanović, prorektor za nauku i umetnost.

Novi ugovor o saradnji sadrži dva projekta tj. pravca istraživanja koja će se odvijati istovremeno: dobijanje sirovina za proizvodnju pneumatika iz obnovljivih izvora i dobijanje sirovina za proizvodnju pneumatika recikliranjem otpadnih guma.

Na Tehnološkom fakultetu rukovodilac ovog projekta je prof. dr Oskar Bera, a istraživački tim čine istraživači i profesori sa ovog fakulteta, većinom sa Katedre za hemijsko inženjerstvo, koji će u saradnji sa istraživačima i ekspertima iz Nemačke i Japana sprovoditi istraživanja u pravcu razvijanja ekološki prihvatljivih pneumatika.

Ovo partnerstvo u zajedničkoj istraživačkoj grupi industrije i univerziteta, još jedna je potvrda međunarodno prepoznate ekspertize Tehnološkog fakulteta, između ostalog i u oblasti tehnologije gume.

Dobijeni rezultati i patenti bi se implementirali u proizvodni proces fabrike Toyo Tire Serbia čime bi se favorizovala upotreba obnovljivih sirovina. Očekuje se da ova saradnja pomogne ostvarenju ciljeva kompanije Toyo Tire da poveća udeo obnovljivih sirovina koje koristi u svojim proizvodima na 40% do 2030. godine, odnosno 100% do 2050. godine.

Pročitajte još:

 Preuzmite našu Android aplikaciju sa Google Play Store.

Tagovi:

Pročitajte još:

Претрага
Close this search box.