logo transparend vojvodina uzivo

Potpisan Program saradnje Srbije i Angole u oblasti kulture

SRBIJA – Potpredsednica Vlade Republike Srbije i ministarka kulture Maja Gojković potpisala je danas sa ministrom kulture i turizma Angole Filipeom Silvinom De Pina Zauom Program saradnje između Vlade Srbije i Vlade Angole u oblasti kulture za period od 2024. do 2026. godine.

Gojković i Zau su na sastanku istakli da dve države imaju tradicionalno dobre i prijateljske odnose, koji datiraju još iz perioda Pokreta nesvrstanih, naglasivši da su dve zemlje spremne da zajedno rade na unapređenju bilateralnih odnosa, posebno u oblasti kulture.

Gojković je podsetila na to da je naša zemlja u to vreme bila među prvim zemljama koje su uspostavile diplomatske odnose sa Angolom i podržavale njenu antikolonijalnu borbu i oslobodilački pokret.

Ona je napomenula da zajedničke vrednosti slobode i nezavisnosti i danas povezuju dve zemlje i zahvalila Angoli na podršci u međunarodnim organizacijama.

Potpredsednica Vlade je ocenila da potpisani dokument doprinosi unapređenju odnosa i otvara mogućnost saradnje u više oblasti kulture, pri čemu je među prioritetima filmska industrija, pošto obe države pokazuju veliki interes za razvoj audio-vizuelne delatnosti.

Gojković je naglasila da postoji želja da se unapredi saradnja sa Angolom i u oblasti animiranog filma, scenske i muzičke delatnosti, dodavši da je bitna i razmena iskustava u oblasti zaštite kulturnog nasleđa.

Ona je s tim u vezi podsetila na to da su obe države potpisnice Uneskove deklaracije o zabrani trgovine nelegalno stečenog kulturnog nasleđa, dodavši da Srbija i Angola žele da potpišu sporazum i iz ove oblasti.

Ministar kulture i turizma Angole je iskazao zahvalnost na srdačnoj dobrodošlici i naglasio da je Program saradnje koji je danas potpisan još jedna potvrda i važan korak u daljoj saradnji i približavanju dvaju naroda.

Zau je istakao da je kultura doprinosi boljem razumevanju dvaju naroda i da je važno da se u narednom periodu saradnja konkretizuje, uključujući razmene izložbi i saradnju stručnjaka na polju audio-vizuelnih delatnosti, nacionalnih filmskih festivala, očuvanju kulturnog nasleđa i arheologije.

On je, napominjući da Angola sledeće godine proslavlja pola veka nezavisnosti, ukazao na prijateljstvo dveju zemalja i dodao da je u Beogradu posetio ulicu i spomenik Agostinu Netu, prvom predsedniku Angole, pesniku, lekaru i velikom humanisti.

Ministar kulture i turizma Angole je poručio da je današnji sporazum bitan jer kultura približava narode, a za njom ide saradnja i u drugim oblastima.

Pročitajte još:

 

Preuzmite našu Android aplikaciju sa Google Play Store.

Tagovi:

Pročitajte još:

Претрага
Close this search box.