Potaž od bundeve je veoma popularno jelo tokom božićnog posta, a više je razloga za to – ovo jelo je jeftino, lako za pripremiti, posno je, a držaće vam dugo sitost. Najbitnije – izuzetno je ukusno i aromatično, a koriste se isključivo sezonske namirnice!
Postoje dve varijante ovog jela, jedna je za post na vodi, druga za post na ulju. Sastojci su isti, razlika je u tome što ukoliko praktikujete blažu varijantu posta, i koristite ulje, povrće možete pošpricati maslinovim uljem i solju, i tako zapeći u rerni. Ko posti na vodi, namirnice će pak, skuvati.
Sastojci:
oko pola kilograma rendane ili sečene bundeva
3 šargarepe
2 krompira
2 glavice crnog luka
1,5 l vode
povrtna kocka za supu
svež peršun, semenke bundeve, krutoni ili šta već preferirate za dekoraciju
Bundevu, iseckanu šargerpu i luk, te krompir, stavite u lonac sa 1,5 litara vode i lagano kuvajte 20-25 minuta, samo toliko da vam se krompir skuva. Kuvarski trik je da se krompir iseče na tanje listove, kao i šargarepa, i onda se kuva svega 10 minuta. Tako se čuvaju vitamini u povrću.
Moguće je dodavati još i neko drugo povrće po želji: kupus, karfiol, brokoli, grašak, paštrmak, ali onda je to pravi potaž od povrća.
Kada je povrće skuvano, ocedite pola vode iz šerpe u kojoj je ostalo kuvano povrće. Uzmete štapni mikser ili blender, i dobro ispasirajte povrće da dobijete gustu masu. Dodajete po potrebi vodu od kuvanog povrća, koju ste prethodno izdvojili, da dobijete željenu gustinu. U drugoj polovini vode rastvorite kocku za supu, pa sjedinite i vratite na šporet da prokuva.
Servirajte posuto semenkama bundeve i krutonima sa začinima po želji, i uživajte u ovom zimskom specijalitetu!