Posni pasulj po receptu sa Hilandara

Pasulj, jednostavno jelo sa dubokim korenima u našoj tradiciji, često se naziva i „hrana siromašnih“, ali je u manastirima dobio posebno mesto – postao je simbol duhovne skromnosti i posne trpeze.

Beli pasulj je bogat brojnim zdravim nutrijentima, uključujući proteine, vlakna, gvožđe, magnezijum, kalijum, folnu kiselinu i vitaminie B-kompleksa, pa je izuzetno koristan za zdravlje srca, varenje i imunitet.

Među najpoznatijim receptima za pripremu ovog jela je onaj koji vekovima neguju monasi iz manastira Hilandar, srpske pravoslavne svetinje na Svetoj Gori. Njihov način kuvanja pasulja nije samo kulinarski postupak, već čin posvećenja – jednostavni sastojci, pažljivo pripremljeni i kuvani uz molitvu, pretvaraju ovo jelo u hranu za telo i dušu.  

Hilandarski postan čorbast pasulj kuva se polako, sa malo začina, ali sa mnogo strpljenja i ljubavi. Upravo zbog toga, njegov ukus je prepoznatljiv i poseban, a tajna je u tome što svaki korak pripreme prati skromnost i poštovanje prirode.

Zbog vlakana i svojih nutrijenata, pasulj smatra se najzdravijim posnim jelom.

Potrebno je:

  •     500 grama belog, srednje krupnog pasulja
  •     2 šargarepe
  •     pola korena celera
  •     2 glavice crnog luka
  •     1 čen belog luka
  •     so i biber
  •     1 kašika slatke mlevene začinske paprike
  •     lovorov list
  •     pola kašičice čaja od nane
  •     ulje
  •     1 kašika brašna
  •     1 ljuta suva paprika
  •     peršun

 

Priprema:

Pasulj veče pre kuvanja istrebite, operite i potopite u mlaku vodu. Sutradan ga ocedite i dobro isperite pod mlazom tekuće vode.

Nalijte vodom i stavite da provri, pa kuvajte 5-10 minuta. Prospire tu vodu i nalijte novu pa stavite pasulj da se kuva.

Dodajte iseckan luk, beli luk, očišćenu šargarepu isecečenu na krupnije komade, celer, opranu celu ljutu suvu papriku, nanu i lovorov list.

Kuvajte pasulj oko 2 sata na laganoj vatri. Po potrebi dolivajte vodu da zrna uvek budu potopljena. Probajte da li je kuvan i da li mu je omekšala ljuska.

Napravite zapršku od ulja i brašna, sklonite sa ringle i mešajući dodajte alevu papriku. U zapršku sipajte hladnu vodu, promešajte i ulijte u pasulj. Dodajte seckan peršun. Kuvajte 5 minuta uz povremeno mešanje. Gotov pasulj poslužite uz salatu od kupusa i cvekle.

Tagovi:

0 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše glasova
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare

Pročitajte još: