Posna čokolada: Tri zdrava recepta koja možete napraviti kod kuće

Ako ste ljubitelj čokolade, ali je izbegavate zbog posta ili iz zdravstvenih razloga, postoji mnogo sjajnih alternativa koje možete napraviti kod kuće.

Priprema posne čokolade kod kuće nije samo jednostavna, već vrlo zdrava jer možete koristiti nutritivno bogate prirodne sastojke, bez dodatka mleka ili drugih životinjskih proizvoda.

Evo nekoliko ideja za domaće čokolade koje su ukusne, zdrave i jednostavne za pripremu.

1. Čokolada sa kakao maslacem

Za osnovnu posnu čokoladu, potrebno vam je nekoliko sastojaka, a najvažniji je kakao maslac.

Ovaj maslac je prirodni biljni proizvod, bogat zdravim mastima, a koristi se kao baza za mnoge vrste čokolada.

Potrebni sastojci:

  • 100 g kakao maslaca
  • 2-3 kašičice kakao praha
  • 3-4 kašičice meda ili agave sirupa (po ukusu)
  • Prstohvat vanile ili soli (po želji)

Priprema:

  1. Otopite kakao maslac na laganoj vatri, pažljivo ga mešajući.
  2. Dodajte kakao prah i zaslađivač po izboru, a zatim dobro promešajte dok ne dobijete glatku smesu.
  3. Smesu prelijte u kalup za čokoladu ili silikonski kalup po vašem izboru.
  4. Stavite u zamrzivač na 30-60 minuta dok se potpuno ne stegne.
  5. Nakon što se čokolada stegne, izvadite je iz kalupa i uživajte u domaćoj posnoj čokoladi.

2. Čokolada sa kokosovim uljem i bademima

Kokosovo ulje je savršen sastojak za posnu čokoladu jer daje bogat ukus i kremastu teksturu. U kombinaciji sa bademima, dobijate ukusan, hrskav čokoladni desert koji možete brzo pripremiti.

Potrebni sastojci:

  • 100 g kokosovog ulja
  • 3 kašičice kakao praha
  • 2-3 kašičice meda
  • 50 g badema (ili drugog orašastog voća po želji)
  • Prstohvat soli

Priprema:

  1. Otopite kokosovo ulje na laganoj vatri.
  2. Dodajte kakao prah i zaslađivač, dobro promešajte.
  3. Dodajte iseckane bademe (ili drugo orašasto voće po izboru) u smesu.
  4. Smesu prelijte u kalup za čokoladu, stavite u zamrzivač na 30-60 minuta.
  5. Kada se čokolada stegne, izvadite je iz kalupa i uživajte u ukusnoj, hrskavoj čokoladi.

3. Čokolada sa kokosovim mlekom i urmama

Kokosovo mleko i urme pružaju prirodnu slast, dok čokolada daje bogat i intenzivan ukus. Ova kombinacija je savršena za one koji žele da uživaju u prirodnim, nepreprocesuiranim sastojcima.

Potrebni sastojci:

  • 1/2 šolje kokosovog mleka
  • 1/4 šolje kakao praha
  • 5-6 urmi
  • 2 kašičice meda

Priprema:

  1. Otopite kokosovo mleko u šerpi na laganoj vatri.
  2. Dodajte kakao prah i dobro promešajte dok ne dobijete glatku smesu.
  3. Urme stavite u blender i dodajte nekoliko kašičica tople smese, blendajte dok ne postignete glatku teksturu.
  4. Smesu prelijte u kalup i stavite u frižider dok ne postane čvrsta.
  5. Uživajte u domaćoj, kremastoj čokoladi.

Tagovi:

0 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše glasova
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare

Pročitajte još: