logo transparend vojvodina uzivo

Poslednjih meseci raste broj izdatih građevinskih dozvola

NOVI SAD – Što se tiče Novog Sada, najveći deo gradnje odvijaće se na sremskoj strani gde su planirani veliki građevinski poduhvati. Problem u izgradnji može biti nedostatak domaće radne snage, zbog čega se angažuju strani radnici.

Građevinarstvo je vodeća privredna grana koja učestvuje sa 20 odsto u bruto domaćem proizvodu. U poređenju sa prošlom godinom povećana je građevinska aktivnost, te je broj izdatih dozvola veći za 12%, kaže predsednik sindikata građevinskih radnika Vojvodine Josip Modić. Dodaje i da je nakon Beograda najveća građevinska aktivnost zabeležena na sremskoj strani Novog Sada.

Nedostatak kvalifikovanih domaćih radnika čini veliki problem u građevinarstvu. Mladi odlaze u inostranstvo za većom zaradom, te se angažuju radnici iz Indije, Turske i Bangladeša. Prema procenama polovinu ukupnog broja radnika na gradilištima čine stranci, ističe Modić.

Iz sindikata građevinskih radnika dodaju i da je sve veći broj penzionisanih radnika na gradilištima koji nisu prijavljeni, što može biti izuzetno opasno, jer je u protekle dve nedelje poginulo više radnika.

Pročitajte još:

Preuzmite našu Android aplikaciju sa Google Play Store.

Tagovi:

Pročitajte još:

Претрага
Close this search box.