Poslednje četiri decenije Novog Sada kroz snimak satelita – kako se Novi Sad promenio (VIDEO)

NOVI SAD – Novi Sad jedan je od najbrže rastućih srpskih gradova, a njegovo širenje i promene u poslednje četiri decenije zabeležene su na satelitskim snimcima kompanije „Google“.

Naime, „Google Earth“ nudi opciju „putovanja kroz vreme“, koje prikazuje po godinama satelitske snimke željene lokacije od 1984. godine, pa do danas.

Posmatrajući samo jezgro Novog Sada teško je uočiti značajnije promene, a razlog tome je niska rezolucija starih satelitskih snimaka.

Jedna od uočljivih stvari jesu novosadski mostovi preko Dunava. Kroz satelitske snimke može se videti kako je za vreme NATO bombardovanja, nažalost, Most slobode u jednom periodu oboren, a vidljive su promene i na drugim mostovima.

Foto: PrtSc/Google Earth

Ipak, ukoliko posmatramo grad šire, vidljive su značajne promene u nekim delovima grada.

Tako je jasno vidljivo da prostor između Novog Sada i Veternika davne 1984. godine okupiraju pretežno poljoprivredne površine, te da se vremenom taj prostor popunjava kućama i ulicama i na kraju spaja sa Novim Sadom.

Foto: PrtSc/Google Earth

Iz istog ugla vidljiv je i razvoj gradskog kvarta Adice, koji je na satelitskim snimcima jasnije vidljiv devedesetih, dok je u poslednjim godinama primetno gušće naseljen.

Sajlovo je takođe vidljivo od devedesetih, od kada se uz industrijske objekte pojavljuju i kuće.

Foto: PrtSc/Google Earth

Satelitski snimci pokazuju i kako su se Klisa i Slana Bara proširili, što u severozapadnom smeru, što na jugoistočnom delu bliže kanalu DTD i Dunavu.

Oni sa malo boljim okom mogu uočiti i kako je Sremska Kamenica počela da se širi u više smerova, što ka Mišeluku, što na obronke Fruške gore.

Foto: PrtSc/Google Earth

Sve ovo, i mnogo više, možete pogledati i sami klikom na ovaj link.

„Google Earth“ dozvoliće vam da pustite satelitske snimke kao video, ali i da birate godinu koja vas interesuje.

Pročitajte još:

Preuzmite našu Android aplikaciju sa Google Play Store.

Tagovi:

Pročitajte još: